söndag 30 oktober 2022

KÖTTBULLAR I TOMATSÅS , 4 PORT, (middag / lunchlåda) .

 

                                                                                                       


                            HEJSAN !

EN av våra favoriträtter är köttbullar

 med persilja och het tomatsås . 

Så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

KÖTTBULLAR :

500 g blandfärs

1 ägg 

2 vitlöksklyftor

1/2 msk paprikapulver

1 dl vatten

1 kruka persilja -hackad

salt och peppar

olivolja till stekning

TOMATSÅS :

2 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

2 dl vitt vin 

1 burk hela tomater

(1 hel chili)  - om det passar Er smak ,

en liten klick honung

färsk timjan

salt och peppar / pepparmix


SÅ HÄR GÖR DU:

1) KÖTTBULLAR:  

Blanda färsen med  de övriga ingredienserna.

Krydda med salt och peppar .

Rulla till köttbullar .  Lägg köttbullarna råa i tomatsåsen .

2)  TOMATSÅS :

Fräs vitlöken i olja utan att den tar färg .

Tillsätt vitt vin, tomater, (en hel chili), honung 

och några timjankvistar .

3)  LÅT sjuda i 10 minuter .

Smaka av med salt och pepparmix / peppar  .

4)  SERVERA  gärna köttbullarna med pasta .

Här har du ett säkert kort  !


ALL LYCKA TILL !


TIPS !

När köttbullarna flyter upp till ytan är de klara 

BARA ATT SERVERA !


       



MITT GODA FESTBRÖD , 11 BITAR . (brytbröd med parmesanost) .

 


                         HEJSAN  !


Tjusigt och lyxigt festbröd som får 

härlig smak av parmesanen .

Passar perfekt till buffe' bordet, grytan

eller soppan ,    mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

8 stora eller 10 små ägg 

1 dl vatten 

1/2 dl olivolja

2 dl finriven Parmesanost

3/4 dl kokosnötsmjöl

2 1/2 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

3 msk Fiberhusk

2 tsk bakpulver

ägg till pensling

svarta vallmofrö att strö över

smör och pofiber till formen 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 190 grader .

Vispa äggen till en luftig smet i en bunke

 ca 3 minuter  med elvisp .

Tillsätt vatten samt olja och blanda väl .

Rör ner parmesanosten .

2)   RÖR ihop de torra ingredienserna och

blanda ner dem i smeten ordentligt .

Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter .

3)   KLÄM  fast ett bakplåtspapper i botten 

på en springform ,  ca 21 cm i diameter , och

smöra och bröa kanterna med pofiber .

4)   DELA smeten i  11 bitar och rulla var och 

en till en rund bulle .

Lägg bullarna i formen, 8 bullar runtom och 3 i mitten .

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö

svarta vallmofrö över .

5)   GRÄDDA  brödet  i ugnen tills det har fått fin färg ,

i 30 - 40 minuter .

Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk .


KOLLA !

Låt stå i formen ca 5-6 minuter,

öppna spännet på formen,  skjut över brödet till ett galler, 

med bakduk + en bakduk över brödet .


LYCKA TILL !





 


lördag 29 oktober 2022

MITT GROVA SOLROSBRÖD , 2 Bröd , ( frukost , lunch , kväll )

 


                           HEJSAN !


DETTA är ett grovt  bröd  med vetekli i degen .

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

2 msk olja

150 g solrosfrön

2 tsk salt

1 1/2 dl  vetekli

400 g  vetemjöl - gärna BERTE QVARN 

350 g rågmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm mjölken till 37 grader - fingervarmt ,

häll 1 dl över jästen och rör ut den .

Häll i resten av mjölken .  Tillsätt olja, solrosfrön,

salt, vetekli, vetemjöl och det mesta av rågmjölet .

Knåda degen grundligt .  Låt degen jäsa övertäckt 

till dubbel storlek i rumstemperatur .

2)  ARBETA igenom degen lite lätt och forma den 

till 2 runda bröd .

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper .

Låt jäsa till nästan dubbel storlek .

3)  PENSLA med kaffe eller vatten, strö över mjöl .

Snitta ett kors i båda bröden . 

GRÄDDA bröden på nedersta falsen i 200 grader 

ca 45 minuter .    LÅT svalna på galler .


Himla gott bröd !

VARSÅGODA !        LYCKA TILL !





TOSCABULLAR , 32 BULLAR , TILL KAFFESTUNDEN . mm...!

 

           HEJSAN  !


 Mumsiga bullar med  toscatopping .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

100 g smör/margarin  rumsvarmt 

1 dl strösocker

1 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl - gärna BERTE QVARN 

TOSCA :

150 g mandelspån 

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 msk mjölk

2 msk vetemjöl

FYLLNING :
50 g hasselnötter

50 g valnötter

125 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk kanel

PENSLING :

ägg 

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en skål .

Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen .

Rör tills tills den lösts upp .

Tillsätt smöret i bitar, socker, salt  och det mesta 

av mjölet .

2)  ARBETA  degen väl , i en maskin 10 minuter 

eller för hand i 15 minuter .

Jäs övertäckt i 45 minuter .

3)   TOSCA :  GROVHACKA  nötterna till tosca -

smeten .  Värm smör, socker, mjölk, mjöl och nötter

i en kastrull under omrörning tills allt smält samman .

Låt svalna .

4)  FYLLNING :  del till en platta Mal nötterna till fyllningen och 

rör ihop med smör, socker och kanel .

5)  Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar .

Kavla ut varje del till en platta ,  50 x 30 cm  och bred på fyllningen .

Rulla ihop och skär varje i 16 bitar .  Lägg eventuellt i bullformar .

Jäs övertäckta i 30 minuter .

6)  PENSLING :  Pensla bullarna med uppvispat ägg 

och klicka på toscasmet .

7)   GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 8 minuter .


ALL LYCKA TILL !

Trevlig fikastund !




                     


torsdag 27 oktober 2022

HEMBAKADE MAZARINER , 16 ST , (till fikastunden / te) . mm...!

 


                            HEJSAN  !


Att baka mazariner är inte alls svårt  och man tjänar en bra slant -

 om man hör till de många som gärna köper mazariner i närmsta 

affär - konditori .  Jag gör alltid utan sockerglasyr - då går de fint

att frysa.  Med sockerglasyr blir de kletiga och lätt rinniga när

kakorna väl är tinade .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

3 msk strösocker

1/2 ägg 

100 g smör / margarin

FYLLNING :

50 g smör

150 g mandelmassa

2 ägg

3 msk vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

(florsocker )


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  GÖR  först mördegen som ska vara i botten på kakorna .

Blanda alla torra ingredienser i en bunke .

Skiva fettet och lägg i mjölhögen .

Tillsätt det halva ägget och arbeta snabbt samman till en deg.

Låt vila ett par timmar i kylskåp för lättare utkavling .

2)  KAVLA ut degen och klä små smorda släta bakelseformar 

med degen .

3)  RIV  mandelmassan till fyllningen, rör ner äggen och mjölet 

med  bakpulvret 

Fyll i de  degklädda formarna och grädda kakorna i 175 -200 graders

ugnsvärme i ca 15 minuter .

Låt kakorna svalna en aning , stjälp sedan ur dem ur formarna .

SIKTA över florsocker .

NU ÄR DET KLART  !


ALL LYCKA TILL !





HAVRETOSCA MED LINGON , 10 bitar , (till kaffestunden / te ) .

 


                        HEJSAN  !


Riktigt saftig och god är  havretoscakakan .

Kanske något gott till helgen !

STRÖ hela lingon på kakan när den är klar .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin

2 ägg 

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

1 dl lingonsylt 


TOSCA:

75 g smör

1 dl strösocker

1 1/2 dl havregryn 

1/2 dl ljus sirap 

UGN :175 GRADER


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT  Smöret och låt svalna något .

Vispa ägg och socker pösigt .

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det 

i smeten .

2)  BLANDA Smält smör och mjölk och 

blanda försiktigt till en slät smet .

3)  HÄLL Smeten i en smord och mjölad form 

med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 25 minuter .

4)  TOSCA : Smält smöret tillsammans med socker,

havregryn och ljus sirap i en kastrull .

5)   TA Ut kakan kakan och bred försiktigt på lingonsylt.

Klicka på toscasmeten och grädda klart i 15 minuter .

6)  STRÖ på färska lingon eller frysta , Å så vackert !

ALL LYCKA TILL !


tisdag 25 oktober 2022

MIN MAKARONIPUDDING , 4 Port , ( lunch /middag / lunchlåda) .

 

 

                       HEJSAN !

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl makaroner 

200 g färsk korv  t ex  salsiccia  alternativ chorizo 

1 gul lök

1/2 purjolök

1 msk smör / margarin

2 dl riven ost 1 tsk salt 

1 krm peppar

3 ägg

4 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 225 grader .

Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen .

2)  SNITTA upp korven och tryck ut färsen .

3)  SKALA och hacka löken . 

Skölj och strimla purjolöken .

Bryn lök, purjolök och korvfyllning i smör i en stekpanna .

Häll över i en smord ugnssäker form .

Tillsätt makaroner, ost, salt ock peppar .

4)  VISPA ägg och mjölk ,  häll det i formen .

 5)  GRÄDDA puddingen mitt i ugnen  i 30 minuter .


Den här härliga familjerätten  är också god  med  falukorv .

jag har gärna chorizo ....mm..! så himla gott !

+ broccoli , tomater och gröna blad . + vatten att dricka .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !