TIPS !
Mixa 1 dl blåbär ,
1 banan ,
1 tsk vetegroddar
2 dl mjölk eller vaniljyoghurt .
Söta eventuellt
med fruktsocker eller honung .
BLOTT ÄR FLOTT !
TACK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
TIPS !
Mixa 1 dl blåbär ,
1 banan ,
1 tsk vetegroddar
2 dl mjölk eller vaniljyoghurt .
Söta eventuellt
med fruktsocker eller honung .
BLOTT ÄR FLOTT !
TACK !
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
KOKA upp 1/2 - 3/4 dl socker (den större mängden till osockrade bär)
och 5 dl vatten i en kastrull .
LÄGG i 5 dl blåbär , färska eller frysta och koka dem 2 - 3 minuter .
SMAKA av och tillsätt eventuellt lite mer socker .
RÖR ut 3 msk potatismjöl i 1/2 dl kallt vatten .
TA kastrullen från värmen .
TILLSÄTT redningen i en fin stråle under omrörning .
KRÄMEN ska sedan bara koka upp .
HÄLL upp den och strö över lite socker så att det inte blir skinn på ytan .
SERVERA krämen avsvalnad eller kall med mjölk .
VID SERVERING :
Toppa med vaniljkesella och krossade digestivekex .
HOPPAS DET SMAKAR och GOTT NYTT ÅR !
HEJSAN !
...får DU om DU till 4 personer skalar 600 g räkor
och sparar skalen .
SKIVA 1 morot , strimla 1/2 purjolök .
HETTA upp 1 msk smör i en kastrull lägg i räkskalen
och grönsakerna , fräs ett par minuter .
RÖR i 1 msk tomatpure' , häll på 8 dl vatten ,
koka upp under lock 20 minuter . Sila av .
KOKA upp buljongen , smula i 2 fiskbuljongtärningar ,
vispa i 2 dl creme fraiche .
LÅT soppan koka några minuter .
SMAKSÄTT med 2 msk konjak eller vatten salta å peppra.
LÄGG räkorna i soppan och värm försiktigt .
GARNERA med 3 msk finklippt dill , SERVERA med bröd .
HOPPAS DET SMAKAR
GOTT NYTT ÅR !
HEJSAN !
ETT enkelt sätt att få smak på fisken
och bevara den saftig är att tillaga den
i form .
Använd frysta block eller färsk fisk -
allt efter tillgång .
mm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g torsk eller hokifile
2 fänkålsstånd
4 tomater
2 msk finhackad gul lök
smör/ margarin till formen
2 msk hummerfond ur flaska
2 dl grädde
1 paket saffran , 1/2 g
salt, malen vitpeppar
TILLBEHÖR :
kokt eller pressad potatis
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SKÄR fänkålen i klyftor och koka dem
i lättsaltat vatten .
Lägg fänkålen i en smord eldfast form .
Sätt ugnen på 175 grader .
2) SKÄR tomaterna i klyftor och ta bort
kärnhus och skinn .
Fördela löken över fänkålen och lägg fisken
ovanpå . Fördela tomatköttet över .
3) BLANDA hummerfond, grädde och saffran
i en bunke .
Slå blandningen över fisken .
Krydda med salt och malen vitpeppar .
4) STÄLL formen i ugnen i 30 minuter .
5) SERVERA med kokt eller pressad potatis .
Ha några goda blad till .
GOTT NYTT ÅR !
HEJSAN !
SÅ FESTLIGT OCH GOTT !
MED BÄSTA PORSLINET !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 kyckling -fileer
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl hönsbuljong (tärning eller fond + vatten)
1 msk soja
1 paket bacon (140 g)
1 purjolök
150 g blå druvor
1 tsk arrowrot
SÅ HÄR GÖR DU :
1) BRYN kyckling fileerna runt om i oljan i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar
Lägg fileerna i en traktörpanna .
Häll över buljong och tillsätt sojan .
Låt puttra under lock i ca 5 minuter .
2) STRIMLA baconet .
Skölj och strimla purjolöken .
Skölj halvera och kärna ur druvorna .
3) FRÄS bacon och purjolök utan extra fett
i en stekpanna .
Tillsätt druvorna och låt fräsa med en kort stund .
4) RÖR ut arrowroten i lite kallt vatten .
Häll redningen i pannan och låt koka upp .
Strössla över druvfräset .
5 ) SERVERA pannan gärna med vildris och
gröna bönor.
GOTT NYTT ÅR !
TIPS !
OST OCH FRUKT EFTER MATEN :
KÖP hem lite extra vindruvor och servera
dem som dessert med en liten bit grön-
eller blåmögelost .
TACK !
HEJSAN !
Detta är en riktigt festlig rätt mm...!
Passar bra till NYÅRSAFTON
HÄR ÄR RECEPTET :
2 färska humrar
sallatsblad t ex ekblad, rose' lollo rosso
SÅS :
1 mango
2 dl lätt kräm fraiche
2 msk mango chutney
2 krm salt
några stänk tabasco
2 tsk hackad gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
1) KLYV humrarna på längden .
Se till att stjärt och sköld håller ihop .
Ta köttet ur stjärt och leder .
Ta bort magsäcken .
Skär köttet i bitar och lägg tillbaka
i skalet .
2) SKÖLJ och riv salladen i mindre bitar.
Fördela på assietter .
Lägg en hummerhalva på varje assiett .
3) SKALA mangon och skär bort den
stora, platta kärnan i mitten .
Skär mangoköttet i små tärningar .
4) BLANDA kräm fraiche med mango, salt,
tabasco och gräslök .
5) SERVERA såsen till hummern .
GOTT NYTT ÅR !
TIPS !
MOGEN MANGO !
Se till att mangon till såsen är mogen
annars blir såsen smaklös.
När man trycker lätt på mangon
ska den kännas mjuk och så ska
den dofta mango när man luktar
på den .
TACK !
HEJSAN !
Tänkte börja redan nu och förbereda inför NYÅRET !
Detta är en rätt som vi haft till NYÅRET .
Till köttet har vi haft bakad potatis, riktigt gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g fläskfile'
1 dl (50 g) valnötter
100 g naturell färskost
2 msk konjak eller 1 msk koncentrerad
kalvfond
TILL STEKNING :
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
smör/margarin 50 g
SÅS :
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk soja
1 msk brun farin
1 msk balsamvinäger
1 msk maizenaredning för mörka såser
SÅ HÄR GÖR DU :
1) PUTSA filen .
Skär en djup skåra längst med hela filen .
GROVHACKA valnötterna och blanda med färskosten
och konjak eller kalvfond .
Fyll filen med ost - röran och fäst ihop med trästickor .
2) BRYN filen försiktigt runt om i matfettet i en stekpanna .
Krydda med salt och peppar .
Låt filen eftersteka på svag värme tills den är genomstekt
ca 20 minuter .
3) KOKA upp vattnet med kalvfond , soja, farin och vinäger
i en kastrull .
Rör i maizenaredningen och låt såsen koka ca 1 minut.
Skär filen i skivor .
SERVERA med såsen , bakad potatis och en god
blandad sallad .
GOTT NYTT ÅR !
TIPS!
Gör ett grönsaksfräs och servera till köttet
istället för sallad .
Välj t ex kålrabbi, paprika, purjolök och
champinjoner som skärs i strimlor och bitar
och får fräsa i olja i en stekpanna tills de är
nätt och jämt mjuka .
TACK !