tisdag 27 december 2022

TIPS !

 


        TIPS !

Mixa 1 dl blåbär , 

1 banan , 

1 tsk vetegroddar

2 dl mjölk eller vaniljyoghurt .

Söta eventuellt 

med fruktsocker eller honung .


BLOTT ÄR  FLOTT !   

TACK !

måndag 26 december 2022

NYÅRSAFTON , MIN BLÅBÄRSKRÄM MED VANILJKESELLA , sugen på nått sött ) 4 - 5 personer .

 

                     HEJSAN  !




HÄR ÄR RECEPTET :

KOKA upp 1/2 - 3/4 dl socker (den större mängden till osockrade bär)

och 5 dl vatten i en kastrull .

LÄGG i 5 dl blåbär , färska eller frysta  och koka dem 2 - 3 minuter .

SMAKA  av och tillsätt eventuellt  lite mer socker .

RÖR ut 3 msk potatismjöl i 1/2 dl kallt vatten .

TA  kastrullen från värmen .

TILLSÄTT  redningen i en fin stråle under omrörning .

KRÄMEN ska sedan bara koka upp .

HÄLL upp den och strö över lite socker så att det inte blir skinn på ytan .

SERVERA krämen avsvalnad eller kall med mjölk .


VID SERVERING :

Toppa med vaniljkesella och krossade digestivekex .


HOPPAS DET SMAKAR  och  GOTT NYTT ÅR !




MIN KLASSISKA RÄKSOPPA .... 4 PERS.

 


                    HEJSAN  !


...får DU  om DU till 4 personer skalar 600 g räkor 

och sparar skalen .

SKIVA  1 morot ,  strimla 1/2 purjolök .

HETTA upp 1 msk smör i en kastrull lägg i räkskalen 

och grönsakerna , fräs ett par minuter .

RÖR i 1 msk tomatpure' ,  häll på 8 dl vatten , 

koka upp under lock  20 minuter .  Sila av .

KOKA upp buljongen , smula i 2 fiskbuljongtärningar ,

vispa  i 2 dl creme fraiche .

LÅT soppan  koka några minuter .

SMAKSÄTT med 2 msk konjak eller vatten salta å peppra.

LÄGG räkorna i soppan  och värm försiktigt .

GARNERA med 3 msk finklippt dill , SERVERA med bröd .


HOPPAS DET SMAKAR 

GOTT NYTT ÅR !


MIN GODA SAFFRANSDOFTANDE TORSKGRATÄNG TILL NYÅR , 4 PERS:

 


                         HEJSAN !

  

ETT enkelt sätt  att få  smak på  fisken  

och  bevara den saftig  är  att  tillaga den

i form .

Använd  frysta  block  eller  färsk  fisk -

allt  efter  tillgång .

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g torsk eller hokifile

2 fänkålsstånd

4 tomater

2 msk finhackad gul lök

smör/ margarin  till formen 

2 msk hummerfond ur flaska

2 dl grädde

1 paket saffran , 1/2 g

salt, malen vitpeppar

TILLBEHÖR :

kokt eller pressad potatis


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR fänkålen i klyftor  och  koka  dem

i lättsaltat vatten .

Lägg  fänkålen  i  en  smord  eldfast  form .

Sätt ugnen på 175 grader .

2)  SKÄR  tomaterna  i  klyftor  och  ta  bort 

kärnhus  och  skinn  .

Fördela löken  över  fänkålen  och  lägg  fisken

ovanpå .  Fördela  tomatköttet  över .

3)  BLANDA  hummerfond,  grädde  och  saffran 

i  en  bunke .

Slå  blandningen  över  fisken .

Krydda  med  salt  och  malen  vitpeppar .

4)  STÄLL  formen  i  ugnen  i  30  minuter .

5)  SERVERA  med  kokt  eller  pressad  potatis .

Ha några goda blad till .

GOTT  NYTT  ÅR !


söndag 25 december 2022

NYÅRSAFTON - FLÄSKFILE' I PANNA MED BACON OCH DRUVOR , 4 PORT.

 


                            HEJSAN !


SÅ FESTLIGT OCH GOTT !

MED BÄSTA PORSLINET !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 kyckling -fileer

1 msk olja

1 tsk salt

1 krm vitpeppar 

2 dl hönsbuljong (tärning eller fond + vatten)

1 msk soja

1 paket bacon (140 g)

1 purjolök

150 g blå druvor

1 tsk arrowrot 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BRYN kyckling  fileerna  runt om i oljan i en stekpanna.

Krydda med salt och peppar 

Lägg fileerna i en traktörpanna .

Häll över buljong och tillsätt sojan .

Låt puttra under lock i ca 5 minuter .

2)  STRIMLA baconet .

Skölj och strimla purjolöken .

Skölj halvera och kärna ur druvorna .

3)  FRÄS bacon och purjolök utan extra fett

i en stekpanna .

Tillsätt druvorna och låt fräsa med en kort stund .

4)  RÖR ut arrowroten i lite kallt vatten .

Häll redningen i pannan och låt koka upp .

Strössla över druvfräset .

5 )  SERVERA  pannan gärna med vildris och 

gröna bönor.


GOTT NYTT ÅR !


TIPS !

OST OCH FRUKT EFTER MATEN :

KÖP  hem lite extra vindruvor och servera 

dem som dessert med en liten bit grön-

eller blåmögelost  .

TACK !





NYÅRSAFTON - FÄRSK HUMMER MED FRUKTIG SÅS . mm.. ! - så gott kan Ni tro ! 4 port .

 


                        HEJSAN ! 


 Detta är en riktigt festlig  rätt  mm...! 

Passar bra till NYÅRSAFTON 


HÄR ÄR RECEPTET :

2 färska humrar 

sallatsblad t ex  ekblad,  rose'  lollo rosso


SÅS :

1 mango

2 dl lätt kräm fraiche

2 msk mango chutney

2 krm salt

några stänk tabasco

2 tsk hackad gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :

1) KLYV humrarna på längden .

Se till att stjärt och sköld håller ihop .

Ta köttet ur stjärt och leder .

Ta bort magsäcken .

Skär köttet i bitar och lägg tillbaka 

i skalet .

2)  SKÖLJ och riv salladen i mindre bitar.

Fördela på assietter .

Lägg en hummerhalva på varje assiett .

3)  SKALA mangon och skär bort den 

stora, platta kärnan i mitten .

Skär mangoköttet i små tärningar .

4)  BLANDA kräm fraiche med mango, salt,

tabasco och gräslök .

5)  SERVERA såsen till hummern .


GOTT NYTT ÅR !


TIPS !

MOGEN MANGO !

Se till att mangon till såsen är mogen 

annars blir såsen smaklös.

När  man trycker lätt på mangon 

ska den kännas mjuk och så ska 

den dofta mango när man luktar

på den .

                     TACK !


lördag 24 december 2022

MIN GODA NY -ÅRSFILE ' MED OST - OCH NÖT FYLLNING , 4 PORT.

 


                      HEJSAN  !


Tänkte börja redan nu och förbereda inför NYÅRET !

Detta är en rätt som vi haft till NYÅRET .

Till köttet har vi haft bakad potatis, riktigt gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g fläskfile'

1 dl (50 g) valnötter

100 g naturell färskost

2 msk konjak eller 1 msk koncentrerad

kalvfond 

TILL STEKNING :

1 tsk salt 

1 kryddmått svartpeppar

smör/margarin  50 g

SÅS :

2 dl vatten

2 msk koncentrerad kalvfond

1 msk soja

1 msk brun farin

1 msk balsamvinäger

1 msk maizenaredning för mörka såser

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  PUTSA filen .

Skär en djup skåra längst med hela filen .

GROVHACKA valnötterna och blanda med färskosten 

och konjak eller kalvfond .

Fyll filen med ost - röran och fäst ihop med trästickor .

2)  BRYN filen försiktigt runt om i matfettet i en stekpanna .

Krydda med salt och peppar .

Låt filen eftersteka på svag värme tills den är genomstekt 

ca 20 minuter .

3)  KOKA upp vattnet med kalvfond , soja, farin och vinäger

i en kastrull .

Rör i maizenaredningen och låt såsen koka ca 1 minut.

Skär filen i skivor .

SERVERA med såsen ,  bakad potatis och en god 

blandad sallad .


GOTT NYTT ÅR !

TIPS! 

Gör ett grönsaksfräs och servera till köttet 

istället för sallad .

Välj t ex kålrabbi, paprika, purjolök och

champinjoner som skärs i strimlor och bitar 

och får fräsa i olja i en stekpanna tills de är 

nätt och jämt mjuka .

TACK !