tisdag 28 november 2023

MIN SAFFRANSKLADDKAKA TILL .... ADVENT . CA 12 BITAR .

  


                    HEJSAN  !


Kladdkaka  smaksatt  med  saffran  sätter  guldkant  på  Julen !


HÄR ÄR RECEPTET :

 150 g smör

1/2 g saffran (1 paket)

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg

2 dl vetemjöl

1 - 2 kryddmått stötta kardemummakärnor


GARNERING :
florsocker

frysta  lingon 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 180 grader .

Smält smöret i en kastrull .

Tillsätt saffran och rör om .

2) TILLSÄTT  resten av ingredienserna 

förutom  kardemumman  och  blanda  

ihop  allt  till  en  slät  smet .

3)  HÄLL  smeten i en  smord och bröad 

form,  ca 23 cm i diameter .

Strö över den stötta kardemumman .

4)  GRÄDDA  kakan mitt i ugnen i 

23 - 25 minuter .

Låt  den  svalna i formen .

5)   PUDRA florsocker över kakan innan

SERVERING och  garnera  den  med   frysta lingon . 


TREVLIG ADVENT !

LYCKA TILL !



fredag 24 november 2023

MINA mm... ! HIMLA GODA BOHUS - LUSSEKATTER .

 


 HEJSAN  !


KARDEMUMMA  är  en  fin  krydda  som  flitigt 

används i  kaffebrödet  på  västkusten .

Och  givetvis också  i  lussekatterna .

Dessutom  vill jag  gärna  ha  lussekatter 

till Första  Advent .


HÄR ÄR RECEPTET :

DET här behöver DU till 24  rejäla  lussekatter .

50 g jäst

100 g smör 

2 dl mjölk  +  2 dl vatten

1 1/2  dl strösocker + (saffran  stött med en sockerbit)

1 ägg

1 tsk stött kardemumma

1/2 tsk bakpulver

ca 16 - 17 dl vetemjöl

ca 1/2 dl korinter eller russin 

dela russinen och sätt den skurna 

sidan i bullen .

PENSLING :

1 ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen  och  blanda  den  med  smöret

som smälts och tillsätt mjölk och vatten ,  håll 

temperaturen  på 37 grader för bra resultat .

Tag  i  socker,  ägg , kardemumma ,  bakpulver, å saffran ,

som blandas med till en början .

Börja med  15 dl vetemjöl , häll i mera efter hand ,  men försök att

 hålla degen  så lös som möjligt .

2)  JÄS degen väl övertäckt ca 30 - 40 minuter .

Knåda med ytterst lite extra mjöl , dela i 4 delar 

som delas i 6 bitar var .

3)  VARJE  bit till en drygt fingertjock längd  på

ca 20 cm .

Klipp upp ändarna 5 - 6 cm in , snurra ihop dem utåt 

och forma till lussekatter .

De här katterna håller fint ihop .

4  JÄS igen 30 minuter .

Pensla med ägg .

Stick i korinter och grädda katterna 8 - 10 min, i 225 grader.


ALL LYCKA  TILL !   GOD  - JUL !







torsdag 16 november 2023

MORMORS VALNÖTSKAKA MED ÄPPLEMOS , TILL LUCIA.

 

                    HEJSAN !

 VALNÖTSKAKAN ,   gjorde alltid min mamma  till  LUCIA  !

EN föraning om vad som  skulle  komma .....?

Något är det på gång, det  kändes i luften !

Och min lillasyster och jag , skulle vara lucior  !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 - 100 g smör / margarin

1 dl farinsocker

2 ägg 

1 tsk salt

1 tsk kanel - malen

1 tsk bikarbonat 

1/2 tsk  riven - malen muskot 

2 dl äppelmos

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 dl havregryn 

2 dl valnötter 

1 dl russin 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR  smör och socker  poröst .

TILLSÄTT  äggen , ett i taget .

BLANDA  mjöl, bakpulver, kanel,

salt, bikarbonat och muskot och rör

växelvis med äppelmoset ner i ägg-

smeten .

TILLSÄTT havregryn , nötter och 

russin .

HÄLL  smeten i en välsmord , bröad 

form och grädda  i 175 grader ca 1 timma .

Låt kakan svalna .

 Till  eftermiddagskaffet , serverades denna kaka.


HOPPAS PÅ TREVLIG LUCIA !

MORMORS , ÄGGVITEKAKA . LUCIA .

 


                       HEJSAN  !


FÖRR  om åren var det vanligt att göra denna kaka .

Kanske skulle man ha äggulorna till något annat !

Kakan är inte dum alls ,  riktigt god !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

rivna skalet av 1/2 citron

4 äggvitor

50 g smör eller margarin

GLASYR :

1 - 2 dl florsocker 

citronsaft


SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alla torra ingredienser samt  citronskalet .

VISPA  vitorna hårt och rör försiktigt ner mjöl-

blandningen i äggviteskummet .

TILLSÄTT  sist det smälta avsvalnade smöret .

GRÄDDA kakan i 175 grader i 25 - 30 minuter.

LÅT  kakan kallna innan den glaseras och  dekoreras

med lite strimlor av citronskal .


HOPPAS  DU  GILLAR  KAKAN !

LYCKA TILL !

fredag 10 november 2023

LUCIAS , ANNORLUNDA FULLKORNSBRÖD , 6 ST , BRÖDKAKOR .


              HEJSAN  !


DESSA BRÖD - KAKOR  ÄR ALLTID KLARA 
TILLS  LUCIA !

SMAKA DU OCKSÅ !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g jäst

1/2 liter mjölk

1/2 liter vatten 

1 1/2 msk salt

13 dl grovt rågmjöl

9 - 12 dl grahamsmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA jästen i en bunke .

Ljumma mjölk och vatten till 37 grader.

Häll  vätskan över jästen och rör om 

tills jästen löst sig .

Tillsätt salt , allt rågmjöl och 9 dl 

grahamsmjöl .

Mät mjölet genom att hälla det direkt 

från påsen i ett litermått .

2)  ARBETA  degen , tillsätt mer 

grahamsmjöl så att degen blir ganska fast .

Degen blir inte så smidig eftersom den inte

innehåller något vetemjöl .

3)  LÅT  jäsa under duk i 45 minuter .

Mjöla bakbordet och händer väl med 

grahamsmjöl ,  ta upp degen och arbeta den smidig .

Dela degen i 6 delar ,  forma dem till runda bullar 

och kavla ut dem till runda kakor , ca 25 cm i diameter 

kavla eventuellt , ut dem direkt på mjölat bakplåtspapper

och dra över pappret på en plåt .

Eller flytta försiktigt de kavlade kakorna till smorda plåtar.

Nagga tätt och ta ut hål i mitten , med mått eller glas .

4)  LÅT brödkakorna jäsa väl  30 - 60 minuter övertäckta .

GRÄDDA  i omgångar i 250 grader i 12 minuter .

Placera gärna den plåt som ska in i ugnen , en stund på extra

varm plats innan t ex ovanpå spisen .

Låt svalna på galler utan duk .

Förvara i tättslutande plastpåse i rumstemperatur eller frys .


LYCKA TILL  !


LUCIA , är min Italienska vän ,  vi arbetade ihop på 

Sahlgrenska Sjukhuset , för många år sen !




  

                      

         

MIN , ÄPPELSMULPAJ, 6 PERSONER . Efterrätt .

 

                  HEJSAN !


SÅ HIMLA GOTT MED EN EFTERRÄTT ,

NÄR MAN ÄTIT  FISK TILL FÖRRÄTT .


HÄR ÄR RECEPTET :
200 kallt smör/margarin 

2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

5 äpplen

1 msk mald  kardemumma

1 msk kanel

1/2 dl ljus sirap 

SERVERING :

Vaniljsås eller vaniljglass 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

NYP ihop smör, socker, vetemjöl, vaniljsocker 

och salt i en bunke till en ganska fast pajdeg .

Tryck ut 2/3 av degen i en pajform och spara 

1 / 3 del .

2)  FÖRGRÄDDA  pajskalet i mitten av ugnen 

i 10 minuter.

Ta ut och låt pajen svalna något .

3)  SKALA och skiva äpplena tunt och fördela 

i formen .

Strö över kardemumma  och  kanel och ringla

över sirap .

Smula resten av pajdegen över äpplena och 

grädda sedan i mitten av ugnen,  tills fin färg ,

30 - 35 minuter .

4)  SERVERA  pajen ljummen med vaniljsås 

eller  vaniljglass .

HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !


MIN UGNSBAKADE TORSK MED BACON & GRÖNKÅL , 4 PERS . Middag ./Lunchlåda .

 


                   HEJSAN !

RESULTATET ,  BLIR EN FANTASTISK MIDDAG ,

RIK PÅ BÅDE FESTKÄNSLA  OCH MATGLÄDJE .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 bitar  ryggfile'  av  torsk 

1 paket bacon , 140 g

10 cm purjolök

50 g grönkål

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

1 dl vitt vin /vatten

1 1/2 dl vispgrädde

salt och peppar

MANDELPOTATISMOS :

1 kg mandelpotatis

50 g smör 

1 1/2 dl mjölk

2 nypor salt

vitpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT  ugnen på  200  grader.

Skiva  baconet  i  bitar ,  

hacka purjolöken , kålen  och 

vitlöksklyftan .

2)   STEK  baconet knaprigt

i en het stekpanna när det börjar

bli klart tillsätt purjolöken , kålen 

och vitlöken .

Låt det fräsa ett par minuter till .

Vänd ner osten och smaka av med 

salt och peppar .

3)  LÄGG torsken i en ugnssäker form .

Salta och peppra runt om och fördela 

baconröran uppe på torskbitarna .

Häll på vinet/ vattnet och grädden i formen .

BAKA  mitt i ugnen i 18 - 20 minuter .

Ta ut , garnera  med finhackad grönkål och

servera direkt .

4)  MANDELPOTATISMOS :

SKALA  potatisen och lägg i en kastrull ,

fyll på med vatten och salta väl .

Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk,

ca 15 minuter .

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av .

Smält smöret och häll i mjölken så att det 

blir en ljummen vätska .

Mosa potatisen för  hand  och rör ner vätskan .

Smaka av med salt och vitpeppar .

SERVERA  till den ugnsbakade torsken .


SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !