fredag 10 november 2023

LUCIAS , ANNORLUNDA FULLKORNSBRÖD , 6 ST , BRÖDKAKOR .


              HEJSAN  !


DESSA BRÖD - KAKOR  ÄR ALLTID KLARA 
TILLS  LUCIA !

SMAKA DU OCKSÅ !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g jäst

1/2 liter mjölk

1/2 liter vatten 

1 1/2 msk salt

13 dl grovt rågmjöl

9 - 12 dl grahamsmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA jästen i en bunke .

Ljumma mjölk och vatten till 37 grader.

Häll  vätskan över jästen och rör om 

tills jästen löst sig .

Tillsätt salt , allt rågmjöl och 9 dl 

grahamsmjöl .

Mät mjölet genom att hälla det direkt 

från påsen i ett litermått .

2)  ARBETA  degen , tillsätt mer 

grahamsmjöl så att degen blir ganska fast .

Degen blir inte så smidig eftersom den inte

innehåller något vetemjöl .

3)  LÅT  jäsa under duk i 45 minuter .

Mjöla bakbordet och händer väl med 

grahamsmjöl ,  ta upp degen och arbeta den smidig .

Dela degen i 6 delar ,  forma dem till runda bullar 

och kavla ut dem till runda kakor , ca 25 cm i diameter 

kavla eventuellt , ut dem direkt på mjölat bakplåtspapper

och dra över pappret på en plåt .

Eller flytta försiktigt de kavlade kakorna till smorda plåtar.

Nagga tätt och ta ut hål i mitten , med mått eller glas .

4)  LÅT brödkakorna jäsa väl  30 - 60 minuter övertäckta .

GRÄDDA  i omgångar i 250 grader i 12 minuter .

Placera gärna den plåt som ska in i ugnen , en stund på extra

varm plats innan t ex ovanpå spisen .

Låt svalna på galler utan duk .

Förvara i tättslutande plastpåse i rumstemperatur eller frys .


LYCKA TILL  !


LUCIA , är min Italienska vän ,  vi arbetade ihop på 

Sahlgrenska Sjukhuset , för många år sen !




  

                      

         

Inga kommentarer: