HEJSAN !
DESSA BRÖD - KAKOR ÄR ALLTID KLARA
TILLS LUCIA !
SMAKA DU OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1/2 liter mjölk
1/2 liter vatten
1 1/2 msk salt
13 dl grovt rågmjöl
9 - 12 dl grahamsmjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA jästen i en bunke .
Ljumma mjölk och vatten till 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om
tills jästen löst sig .
Tillsätt salt , allt rågmjöl och 9 dl
grahamsmjöl .
Mät mjölet genom att hälla det direkt
från påsen i ett litermått .
2) ARBETA degen , tillsätt mer
grahamsmjöl så att degen blir ganska fast .
Degen blir inte så smidig eftersom den inte
innehåller något vetemjöl .
3) LÅT jäsa under duk i 45 minuter .
Mjöla bakbordet och händer väl med
grahamsmjöl , ta upp degen och arbeta den smidig .
Dela degen i 6 delar , forma dem till runda bullar
och kavla ut dem till runda kakor , ca 25 cm i diameter
kavla eventuellt , ut dem direkt på mjölat bakplåtspapper
och dra över pappret på en plåt .
Eller flytta försiktigt de kavlade kakorna till smorda plåtar.
Nagga tätt och ta ut hål i mitten , med mått eller glas .
4) LÅT brödkakorna jäsa väl 30 - 60 minuter övertäckta .
GRÄDDA i omgångar i 250 grader i 12 minuter .
Placera gärna den plåt som ska in i ugnen , en stund på extra
varm plats innan t ex ovanpå spisen .
Låt svalna på galler utan duk .
Förvara i tättslutande plastpåse i rumstemperatur eller frys .
LYCKA TILL !
LUCIA , är min Italienska vän , vi arbetade ihop på
Sahlgrenska Sjukhuset , för många år sen !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar