Det här är små fina biskvier
med lyxigt god apelsintryffel.
Passar bra till kaffet eller till
ett glas vin, som Du gillar .
BISKVIBOTTNAR:
400 g Mandelmassa
2 äggvitor
150 - 200 g mörk choklad
till garnering
APELSINTRYFFEL:
1 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
50 g smör
finrivet skal av 1 apelsin
2 msk grand Marnier
UGN.200 grader
Så här gör DU:
RIV mandelmassan och blanda den med
äggvitorna till en smidig massa.
KLICKA eller spritsa ut rundlar ,
ca en femkronas storlek , på bak -
pappersklädda plåtar.
Grädda kakorna 10-15 min. tills de fått fin färg.
Lossa kakorna direkt från pappret och låt svalna.
APELSINTRYFFEL:
KOKA upp vispgrädden och ta kastrullen från plattan.
Bryt chokladen i bitar och lägg i .
Rör tills den smält.
Låt svalna till ca 35 grader(knappt fingerljummet) .
Rör ner smör , apelsinskal och likör och blanda väl.
HÄLL smeten i en spritspåse , låt det svalna men
inte så mycket att den stelnar - då blir det svårt att spritsa .
Spritsa ut tryffeln på den platta undersidan av bottnarna .
Det går också bra att bre på krämen lite toppigt.
Ställ biskvierna i frysen innan de ska doppas i smält choklad .
SMÄLT chokladen , doppa biskvierna och ställ dem på
smörpapper att stelna .
Förvara dem svalt.
TREVLIG JUL !
torsdag 19 december 2013
onsdag 18 december 2013
LYXIG LAXPATE' 12-15 SKIVOR.
Här är en trevlig Bjudrätt som gärna kan
göras en dag i förväg.
Då hinner den "sätta" sig och bli lättare
att skiva upp.
700 g LAXFILE '
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
2 msk vitt vin eller fiskbuljong
1 tsk salt
1 dl hackad dill och persilja
8 skivor kallrökt lax till formen.
DEKORATION:
4 skivor kallrökt lax
1 citron i tunna klyftor
lite dill
SÅS:
2 dl naturell Turkisk Yoghurt ca 10 % fett
1 dl hackad dill och persilja
2 vitlöksklyftor, salt och peppar
UGN:175 GRADER.
Så här gör DU:
MIXA laxen i matberedare.
Tillsätt äggvitor , grädde och vin el. buljong
lite i taget.
Krydda med salt.
KLÄ en smord, avlång bakform, 1 1/2 liter,
med bakplåtspapper .
Klä formen med laxskivor, låt dem hänga
lite över kanten.
Häll hälften av laxmoset i formen, strö över
det kryddgröna och häll i resten av moset.
Vik över laxskivorna.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 1 timme.
Låt paten svalna i formen och ställ den sedan
kallt gärna över natten.
SÅS :
BLANDA yoghurt och kryddgrönt.
Pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar.
Låt stå kallt några timmar.
SERVERING:
STJÄLP försiktigt upp paten på ett serveringsfat
och garnera med lax och citronklyftor och dill.
Gärna med ett gott bröd och sallad.
LYCKA TILL OCH GOD JUL !
göras en dag i förväg.
Då hinner den "sätta" sig och bli lättare
att skiva upp.
700 g LAXFILE '
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
2 msk vitt vin eller fiskbuljong
1 tsk salt
1 dl hackad dill och persilja
8 skivor kallrökt lax till formen.
DEKORATION:
4 skivor kallrökt lax
1 citron i tunna klyftor
lite dill
SÅS:
2 dl naturell Turkisk Yoghurt ca 10 % fett
1 dl hackad dill och persilja
2 vitlöksklyftor, salt och peppar
UGN:175 GRADER.
Så här gör DU:
MIXA laxen i matberedare.
Tillsätt äggvitor , grädde och vin el. buljong
lite i taget.
Krydda med salt.
KLÄ en smord, avlång bakform, 1 1/2 liter,
med bakplåtspapper .
Klä formen med laxskivor, låt dem hänga
lite över kanten.
Häll hälften av laxmoset i formen, strö över
det kryddgröna och häll i resten av moset.
Vik över laxskivorna.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 1 timme.
Låt paten svalna i formen och ställ den sedan
kallt gärna över natten.
SÅS :
BLANDA yoghurt och kryddgrönt.
Pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar.
Låt stå kallt några timmar.
SERVERING:
STJÄLP försiktigt upp paten på ett serveringsfat
och garnera med lax och citronklyftor och dill.
Gärna med ett gott bröd och sallad.
LYCKA TILL OCH GOD JUL !
RÖD ELLER VIT GLÖGG .
Hemmagjord glögg, inte dumt eller hur ?
Vi provar !
1/2 msk hel kardemumma
1-2 bitar hel kanel
6-8 hela kryddnejlikor
1 liten bit hel ingefära
skal av 1/2 apelsin
1- 1 1/2 dl socker
1 flaska rött eller torrt
vitt vin (75 cl )
1 liten flaska rött eller
vitt portvin (37 cl )
SERVERING:
russin och hackad sötmandel
Så här gör DU:
STÖT kardemumman grovt och lägg
i en burk tillsammans med kanelen ,
kryddnejlikorna och ingefäran .
TVÄTTA apelsinen väl i varmt vatten
och skala tunna strimlor utan att något
av det vita följer med .
Lägg ner strimlorna i burken och till-
sätt även sockret .
HÄLL ner det röda eller vita vinet och
portvinet och rör om tills sockret smält .
Ställ att dra i rumstemperatur över natten
eller i 1 dygn för mer smak .
SILA bort kryddorna och värm glöggen
vid serveringen ,men den får inte koka.
SERVERA glöggen tillsammans med
russin och hackad mandel .
Visst är LUCIA förbi , men jag tycker ändå
att det är mysigt med glögg till jul .
DU kan givetvis göra glöggen även på alkoholfritt vin ,
som sötas efter smak .
DU kan även göra glöggen av svartvinbärs-eller
fläderblomssaft som bör vara något mer koncentrerad
i smaken än till vanlig kall saft.
UTESLUT sockret .
GOD JUL och LYCKA TILL !
Vi provar !
1/2 msk hel kardemumma
1-2 bitar hel kanel
6-8 hela kryddnejlikor
1 liten bit hel ingefära
skal av 1/2 apelsin
1- 1 1/2 dl socker
1 flaska rött eller torrt
vitt vin (75 cl )
1 liten flaska rött eller
vitt portvin (37 cl )
SERVERING:
russin och hackad sötmandel
Så här gör DU:
STÖT kardemumman grovt och lägg
i en burk tillsammans med kanelen ,
kryddnejlikorna och ingefäran .
TVÄTTA apelsinen väl i varmt vatten
och skala tunna strimlor utan att något
av det vita följer med .
Lägg ner strimlorna i burken och till-
sätt även sockret .
HÄLL ner det röda eller vita vinet och
portvinet och rör om tills sockret smält .
Ställ att dra i rumstemperatur över natten
eller i 1 dygn för mer smak .
SILA bort kryddorna och värm glöggen
vid serveringen ,men den får inte koka.
SERVERA glöggen tillsammans med
russin och hackad mandel .
Visst är LUCIA förbi , men jag tycker ändå
att det är mysigt med glögg till jul .
DU kan givetvis göra glöggen även på alkoholfritt vin ,
som sötas efter smak .
DU kan även göra glöggen av svartvinbärs-eller
fläderblomssaft som bör vara något mer koncentrerad
i smaken än till vanlig kall saft.
UTESLUT sockret .
GOD JUL och LYCKA TILL !
tisdag 17 december 2013
KLAPPKRÄM . 3-4 PORT.
Har NI ätit KLAPPKRÄM någon gång ?
Första gången jag kom i kontakt
med Klappkräm, var när jag gick
i skolköket .
Jag älskade det från första stund .
6 dl vatten
1 1/2 dl mannagryn
2 dl röd saft , Hallon ,
eller Jordgubbssaft
KOKA upp vattnet .
Häll i mannagrynen .
Låt det hela få ett uppkok
på svag värme ca 5 min.
TILLSÄTT saften och låt gröten
få ett nytt uppkok .
HÄLL upp gröten i en stor skål
och vispa den med elvisp så den
blir ljus och pösig .
LÅT den bli kall .
Egentligen ska Klappgröten serveras
med gräddmjölk .
Men jag gillar bäst utan mjölk till .
LYCKA TILL och GOD JUL!
Första gången jag kom i kontakt
med Klappkräm, var när jag gick
i skolköket .
Jag älskade det från första stund .
6 dl vatten
1 1/2 dl mannagryn
2 dl röd saft , Hallon ,
eller Jordgubbssaft
KOKA upp vattnet .
Häll i mannagrynen .
Låt det hela få ett uppkok
på svag värme ca 5 min.
TILLSÄTT saften och låt gröten
få ett nytt uppkok .
HÄLL upp gröten i en stor skål
och vispa den med elvisp så den
blir ljus och pösig .
LÅT den bli kall .
Egentligen ska Klappgröten serveras
med gräddmjölk .
Men jag gillar bäst utan mjölk till .
LYCKA TILL och GOD JUL!
KALVFRIKADELLER 4 PORT.
Det här åt vi någon av Jul dagarna
hemma hos min farmor .
5 hg malet kalvkött
3 äggulor
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 dl tjock grädde
1 dl rivebröd
1 liter kalvbuljong
eller 1 tärning köttbuljong
1 msk finhackad persilja
(1-2 tsk citronsaft)
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA färsen med alla tillbehören .
Gör sedan små köttbullar.
Lite mindre än DU brukar göra .
Gör iordning buljongen och lägg ner
frikadellerna och låt dem småsjuda
i ca 20 minuter.
Tillsätt persiljan mot slutet av kokningen .
HÄLL upp dom på fat och red av buljongen
med lite smör och redningsmjöl .
Tillsätt ev. citronsaften smaka Dig fram .
Låt det koka upp .
Häll såsen över frikadellerna och
servera med pressad potatis .
Suveränt gott .
Hoppas att det smakar !
TREVLIG JUL !
hemma hos min farmor .
5 hg malet kalvkött
3 äggulor
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 dl tjock grädde
1 dl rivebröd
1 liter kalvbuljong
eller 1 tärning köttbuljong
1 msk finhackad persilja
(1-2 tsk citronsaft)
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA färsen med alla tillbehören .
Gör sedan små köttbullar.
Lite mindre än DU brukar göra .
Gör iordning buljongen och lägg ner
frikadellerna och låt dem småsjuda
i ca 20 minuter.
Tillsätt persiljan mot slutet av kokningen .
HÄLL upp dom på fat och red av buljongen
med lite smör och redningsmjöl .
Tillsätt ev. citronsaften smaka Dig fram .
Låt det koka upp .
Häll såsen över frikadellerna och
servera med pressad potatis .
Suveränt gott .
Hoppas att det smakar !
TREVLIG JUL !
måndag 16 december 2013
GAMMELDAGS RÅGKAKOR 6-8 ST .
Här är ett riktigt gammalt recept på
Rågbröd mm... så goda , inte svåra att göra heller .
1 1/2 kg rågmjöl
1 liter vetemjöl
100 g jäst
1 liter filmjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
3 mosade kokta potatisar
2 tsk fänkål
2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM mjölken och filen fingervarm.
Rör ut jästen i den ljumma mjölken .
Tillsätt mjölet och potatisen .
Rör om väl tills DU får en lagom smidig deg.
Låt degen jäsa i minst 30 minuter .
Tag upp degen och knåda den rejält.
Gör 6-8 runda brödkakor och nagga dom.
Låt dem jäsa ytterligare 30 min.
GRÄDDA dom i ugn 200 grader ca 15 min.
Vad gott lite ljumna med smör på !
GOD JUL !
Rågbröd mm... så goda , inte svåra att göra heller .
1 1/2 kg rågmjöl
1 liter vetemjöl
100 g jäst
1 liter filmjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
3 mosade kokta potatisar
2 tsk fänkål
2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM mjölken och filen fingervarm.
Rör ut jästen i den ljumma mjölken .
Tillsätt mjölet och potatisen .
Rör om väl tills DU får en lagom smidig deg.
Låt degen jäsa i minst 30 minuter .
Tag upp degen och knåda den rejält.
Gör 6-8 runda brödkakor och nagga dom.
Låt dem jäsa ytterligare 30 min.
GRÄDDA dom i ugn 200 grader ca 15 min.
Vad gott lite ljumna med smör på !
GOD JUL !
LAX - & FÄNKÅLSFORM . 4 PORT.
I väntan på JULEN kanske denna skulle smaka !
2 fänkålsstånd
500 g LAXFILE'
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl mellangrädde
1/2 dl hackad gräslök
100 g mozzarella
UGN : 200 GRADER.
Så här gör DU:
SKÖLJ och ansa fänkålen.
Dela den i klyftor och förväll
några minuter i lättsaltat vatten.
Skär laxbiten i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form .
Varva den strimlade laxen
och fänkålen i den.
Salta och peppra .
VISPA samman äggen med
grädde och hackad gräslök.
Häll blandningen i formen
och strö över mozzarella.
GRÄDDA gratängen mitt i ugnen
tills ytan har fått fin gyllene färg ca 30 min.
mmm...så himla gott !
LYCKA TILL!
2 fänkålsstånd
500 g LAXFILE'
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl mellangrädde
1/2 dl hackad gräslök
100 g mozzarella
UGN : 200 GRADER.
Så här gör DU:
SKÖLJ och ansa fänkålen.
Dela den i klyftor och förväll
några minuter i lättsaltat vatten.
Skär laxbiten i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form .
Varva den strimlade laxen
och fänkålen i den.
Salta och peppra .
VISPA samman äggen med
grädde och hackad gräslök.
Häll blandningen i formen
och strö över mozzarella.
GRÄDDA gratängen mitt i ugnen
tills ytan har fått fin gyllene färg ca 30 min.
mmm...så himla gott !
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)