onsdag 18 december 2013

RÖD ELLER VIT GLÖGG .

Hemmagjord  glögg, inte dumt  eller hur ?
Vi provar !

1/2 msk hel kardemumma
1-2 bitar hel kanel
6-8 hela kryddnejlikor
1 liten bit hel ingefära
skal av 1/2 apelsin
1- 1 1/2 dl socker
1 flaska rött eller torrt
vitt vin (75 cl )
1 liten flaska rött eller
vitt portvin (37 cl )
SERVERING:
russin och hackad sötmandel

Så här gör DU:
STÖT kardemumman grovt och lägg
i en burk tillsammans med kanelen ,
kryddnejlikorna och ingefäran .
TVÄTTA apelsinen väl i varmt vatten
och skala tunna strimlor utan att något
av det vita följer med .
Lägg ner strimlorna i burken och till-
sätt även sockret .
HÄLL ner det röda eller vita vinet och
portvinet och rör om tills sockret smält .
Ställ att dra i rumstemperatur över natten
eller i 1 dygn för mer smak .
SILA bort kryddorna och värm glöggen
vid serveringen ,men den får inte koka.
SERVERA  glöggen tillsammans med
russin och hackad mandel .

Visst är LUCIA förbi , men jag tycker ändå
att det är mysigt med glögg till jul .

DU kan givetvis göra glöggen även på alkoholfritt vin ,
som sötas efter smak .
DU kan även göra glöggen av svartvinbärs-eller
fläderblomssaft som bör vara något mer koncentrerad
i smaken än till vanlig kall saft.
UTESLUT  sockret .

GOD JUL och LYCKA TILL !

Inga kommentarer: