onsdag 18 december 2013

LYXIG LAXPATE' 12-15 SKIVOR.

Här är en trevlig Bjudrätt som gärna kan
göras en dag i förväg.
Då hinner den "sätta" sig och bli lättare
att skiva upp.

700 g LAXFILE '
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
2 msk vitt vin eller fiskbuljong
1 tsk salt
1 dl hackad dill och persilja
8 skivor kallrökt lax till formen.
DEKORATION:
4 skivor kallrökt lax
1 citron i tunna klyftor
lite dill
SÅS:
2 dl naturell Turkisk Yoghurt ca 10 % fett
1 dl hackad dill och persilja
2 vitlöksklyftor,  salt och peppar

UGN:175 GRADER.

Så här gör DU:
MIXA laxen i matberedare.
Tillsätt äggvitor , grädde och vin el. buljong
lite i taget.
Krydda med salt.
KLÄ en smord,  avlång bakform, 1 1/2 liter,
med bakplåtspapper .
Klä formen med laxskivor, låt dem hänga
lite över kanten.
Häll hälften av laxmoset i formen, strö över
det kryddgröna och häll i resten av moset.
Vik över laxskivorna.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 1 timme.
Låt paten svalna i formen och ställ den sedan
kallt gärna över natten.
SÅS :
BLANDA yoghurt och kryddgrönt.
Pressa i vitlök  och smaka av med salt och peppar.
Låt stå kallt några timmar.
SERVERING:
STJÄLP försiktigt upp paten på ett serveringsfat
och garnera med lax och citronklyftor och dill.
Gärna med ett gott bröd och sallad.
LYCKA TILL OCH GOD JUL !

Inga kommentarer: