onsdag 30 augusti 2017

RÅGSIKTSKAKOR 4 ST.



                 HEJSAN !

Kryddiga  sikte-kakor  är  en  gammal  klassiker
bland  svenska  matbröd .
Goda  att  ha  med  på  utflykten  eller  som 
matsäcksmackor .   Jättegoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
14  dl  rågsikt,
1  tsk  salt,
½  dl  sirap,
25 g margarin/smör,
1  msk  anis+ fänkål,
1 paket  jäst,
5 dl  mjölk  eller  vatten,
+  40  grader,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL  det  mesta  av  mjölet  i  matberedarens  skål,
tillsätt  salt,  sirap  och  matfett  i  kuber.
Stöt  kryddorna  i  mortel  och  häll  i,  smula  över  jästen.
STARTA  maskinen  så  att  ingredienserna  blandas  något
innan  mjölken  hälls  i.
KÖR  till  en  deg  och  tillsätt  så  mycket  mjöl  att  det  blir
en  fast,  smidig  deg.
Låt  jäsa  under  lock .
TAG  upp  degen  på  bakbord  och  dela  den  i  4  delar.
Forma  till  runda  släta  bullar .
Kavla  ut  runda  kakor  något  större  än  en  assiett .
LÄGG  kakorna  på  plåt  och  låt  dem  jäsa  under  duk
medan  ugnen  värms  till  225  grader .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen   ca  15  minuter .
Pensla  eventuellt  efteråt  med  lite  vatten.

LYCKA  TILL !

MOAS FRESTELSE 4 PERS.



           HEJSAN !

Än  en  gång  lägger  jag  in  MOAS  FRESTELSE,
som  är  så  underbart  god  att  ni  inte  får  missa.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5- 6 potatisar,
1- 2 purjolökar,
4 hg  blandfärs,
3 dl  kaffegrädde,
2  msk  smör/margarin,
2  tsk  salt,
1  tsk  curry,
½  tsk  vitpeppar,
½  tsk  krossad  rosmarin,

SÅ  HÄR  GÖR DU:
STRIMLA  potatisen  grovt  och  skölj  strimlorna  väl.
STEK  potatisen  lätt.
Blanda  i  den  skurna  purjolöken  och  bryn  den  lätt.
SMÖRJ  en  ugnseldfast  form  och  lägg  i  ett  lager
potatis  och  purjolök.
KRYDDA  färsen  och  lägg  ett  lager  ovanpå  potatis-
purjolöken  i  formen .
TÄCK  med  ett  lager  potatis- purjolök  och  låt  rätten
först   brynas  i  200- 225  graders  ugn.
SPÄD  med  grädden  och  låt  stå  ytterligare  ca 40-45
minuter .
SERVERA  med  en  sallad .

Du  ångrar  dig  inte,  om  Du gör  denna  till  familjen,
jag vågar  säga  att  alla  gillar  den !
Rätten  är  mycket  poppis !

LYCKA  TILL !

söndag 27 augusti 2017

ENTRE'TÅRTA MED KRÄFTOR 6 PORT.



               HEJSAN !
Detta  är  en  trevlig  liten  tårta  som  passar  fint  förrätt.
Skär  den  i  fina  snibbar  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4-5  kokta  potatisar,
6  salladslökar,
2  msk  olivolja,
250  g  kräftstjärtar,
ÄGGSTANNING :
3  ägg,
3  msk  vatten,
½  dl  finhackad  dill,
3  msk  riven  pepparrot,
GARNERING :
1  dl  CREME FRAICHE,
kräftstjärtar,
citron,
dill.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  den  kokta  potatisen  i  mindre  bitar.
Ansa  och  skiva  salladslöken  tunt.
HETTA  upp  oljan  i  en  stekpanna   och  stek  potatisen
tills  den  fått  lite  färg .
Tillsätt  salladslök  och  låt  den  fräsa  med .
TA  undan  några  kräftstjärtar  till  garnering  och  hacka 
resten  i  mindre  bitar.
Strö  hacket  över  potatisen.
VISPA  samman  ägg, vatten,  dill  och  pepparrot  och  häll 
över  potatisblandningen.
Stick  med  en  gaffel  i  potatisen  så  att  äggstanningen
rinner  till  botten  och  stek (grädda)  tills  den  stelnat.
LOSSA  omeletten  med  en  stekspade  och  låt  den  glida
över  på  ett  serveringsfat  att  svalna .
VISPA  upp  CREMEFRAICHEN  och  spritsa  eller  klicka
ut  den  på  tårtan  .
GARNERA  med  kräftstjärtar,  citron  och  dill .

SMAKLIG  MÅLTID  och   LYCKA  TILL !

PILGRIMSMUSSLOR, 2 PERS.



               HEJSAN !

Nu  får  det  vara  nog  med  bakandet  och  saftandet.

Låt  oss  börja  med  Pilgrimsmusslor.
mmm...jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  pilgrimsmusslor,
smör,/margarin,
100 g  färsk  spenat,
100 g  förvälld  HARICOTS VERTS,
salt å peppar,
citronklyftor,
1  dl  CREME FRAICHE,
1 tsk  fransk  senap,

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN  300 g  pilgrimsmusslor  i  lite  smör
i  en  grillpanna .
Blanda  100  g  lätt  förvälld  färsk  spenat  med
100  g  förvällda  HARICOTS  VERTS.
KRYDDA  med  salt  å  peppar .
SERVERA  detta  och  citronklyftor  till  musslorna.
Blanda  1  dl  CREME FRAICHE,  med  1  tsk 
fransk  senap  och  servera  i  en  skål  bredvid .
Pilgrimsmusslorna  kan  bytas  mot  TORSKFILE.

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

lördag 26 augusti 2017

LÄTTVIKTARSOPPA 1-2 PERS.



                  HEJSAN !

Denna  soppa  är  lika  god  varm  som  kall.
Håller  sig  tre  dagar  i  kylen .  Kan  frysas.
Gör  dubbel  sats .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 1/2  dl  finskuren  selleri,
2 1/2  dl  finskurna  morötter,
1  litet  paket  spenat (70 g),
1  knippa  finklippt  persilja,
1  tsk  salt,
1  liter  vatten,
1  burk  tomatjuice  eller  krossade  tomater  (godast).

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vattnet  och  häll  i  grönsakerna.
Låt  sjuda  i  15  minuter .
Tillsätt  burktomaterna .   Salta .

Någon gång känns det som jag ätit för mycket,
då äter jag denna goda  soppa  dagen  därpå.

LYCKA  TILL !

FARMORS PLOMMONMUFFINS. 20 ST.



               HEJSAN !

Jag  har  fått  så  mycket  plommon, så  jag  plockade  fram 
farmors  gamla  recept  och  kikade  där,
På receptet står det :
Ett  nästan  klassiskt  recept på goda muffins,
som går lätt och  snabbt  att  baka,  med  plommon .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g smör/margarin,
2  dl  socker,
2 ägg,
rivet  skal  av  1/2  citron,
3  dl  vetemjöl,
1  tsk  bakpulver,
1/2  dl  varmt  vatten,
10- 12  skalade  delade  plommon.
UGN  225  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
PLOCKA  ut  20  pappers-formar  och  ställ  på  en  plåt.
RÖR  fett  och  socker  poröst,  tillsätt  ett  ägg  i  taget
under  kraftig  omrörning .  Smaksätt  med  citronskal.
BLANDA  mjöl  och  bakpulver,  rör  ner detta  i  smeten
tillsammans  med  vattnet.
SKALA  och  dela  plommonen  och  lägg  en  halva  i 
varje  muffinsform  .
FÖRDELA  smeten  i  formarna  och  grädda  muffinsen
mitt  i  ugnen  i  10-12  minuter  eller  tills  en  sticka
känns  torr.
Låt  muffinsen  svalna  på  galler  under  bakduk .
Muffinsen  går  bra  att  frysa.

JÄTTEGODA !
                               LYCKA  TILL !

onsdag 23 augusti 2017

ÄPPELFYLLD HASTKAKA.



           HEJSAN !
mmm... Också  en  snabb bakad  kaka  kan  smaka
och  se  ut  som  den  finaste  tårta.
Den  här  är  fylld  med  äppelmos  och  grädde.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl (BERTE QVARN)
2  tsk  bakpulver,
1/2  dl  rörsocker / eller  strösocker,
rivet  skal  av  1/2  tvättad  citron,
50  g  smör/margarin,
1  litet  ägg,
1  dl  mjölk,
GARNERING :
pärlsocker  och  hackad  mandel.
FYLLNING :
Fast  äppelmos  eller  mjukkokta  äppelklyftor,
ca  2  dl  vispgrädde.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  alla  torra  ingredienser  i  en  skål.
Finfördela  smöret  i  blandningen.
Vispa  ihop  ägg  och  mjölk  och  häll  i .
Rör  snabbt  ihop  till  en  deg .
PLATTA  ut  degen  med  mjölad  hand  på  smord
plåt  till  en  rund  kaka  och  strö  över  pärlsocker
och  mandel .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  10  minuter.

DELA  den  avsvalnade  kakan  i  två  bottnar  och
lägg  ihop  dem  med  friskt  äppelmos  och  vispad
grädde  emellan.
SERVERAS  GENAST .

LYCKA  TILL  !