tisdag 20 mars 2018
MIN GODA LUNCH-MACKA . 1 PERS.
HEJSAN !
Mosa kokt potatis på en skiva fiberrikt bröd.
Strö över 1 msk hackad gräslök , samt aningen
salt och vitpeppar .
Lägg på 1 - 2 skivor rostbiff och skivor av
inlagd gurka .
SMAKLIG SPIS !
HALSTRADE PILGRIMSMUSSLOR i SALSASÄLLSKAP, 1 PORT.
HEJSAN !
SMAKA på detta, mmm....
Visst kan man väl bjuda sig själv,
på något riktigt smarrigt.... eller ?
HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 frysta pilgrimsmusslor, ca 125 g
1 ägg ,
ströbröd,
salt och peppar ,
smör/margarin ,
SALSA:
1/2 avokado ,
1/2 liten röd chili ,
1 dl tärnad mango , gärna fryst
och sedan tinad
1/2 msk finhackad rödlök ,
1 msk hackad koriander (kan uteslutas)
SWEET CHILIKRÄM :
1 dl lätt CREME Fraiche ,
1 - 1 1/2 msk sweet chilisås ,
1 krm salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA pilgrimsmusslorna och torka av
dem med hushållspapper .
Vispa upp ägget .
Doppa musslorna i ägget och panera
dem sedan i ströbrödet .
STEK musslorna i smör, högst 30 sekunder
per sida . Salta och peppra .
SALSA :
SKÄR avokadon i cm-stora tärningar och
skiva chilin , ta bort kärnor och innerväggar
för minskad hetta .
Blanda allt med mango och rödlök .
Strö över koriander .
SWEET CHILIKRÄM :
BLANDA lite slarvigt ihop CREME Fraiche
med sweet chilisås.
Smaka av med salt .
SMAKLIG MÅLTID !
STEKT SILL MED RÖDBETSSMÖR , 4 PERS.
HEJSAN !
Så himla gott alltihop.
Ett rosa gott smör till smarrig stekt sill
med ansjovis emellan .
mmm.... Dessa stekta sillar serveras med fördel
tillsammans med ett gott potatismos .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 SILLFILE'ER,
1 burk ANSJOVISFILE', 125 g
2 dl grovt rågmjöl ,
smör till stekning ,
RÖDBETSSMÖR :
2 kokta rödbetor ,
125 g smör ,
3 msk hackad gräslök ,
3 msk kapris ,
POTATISMOS :
800 g potatis , mjölig sort
1 dl mjölk ,
25 g smör ,
salt å peppar ,
1 krm muskotnöt,
POTATISMOS :
KOKA potatisen mjuk i lättsaltat vatten .
Mosa och vispa ihop tillsammans med
mjölk och smör .
Smaka av med salt, peppar och lite
muskotnöt .
RÖDBETSSMÖR :
TÄRNA rödbetorna och mixa ihop med
smöret .
Rör i gräslök och kapris .
Ställ kallt .
LÄGG två ANSJOVISFILE'ER mellan
två SILLFILE'ER och doppa de dubbla
SILLFILE'ERNA i rågmjölet .
Salta och peppra och stek i smöret
2-3 minuter på varje sida .
SERVERA med potatismos och en
klick av rödbetssmöret .
SMAKLIG MÅLTID !
måndag 19 mars 2018
EN NORDISK DELIKATESS....4 PERS.
HEJSAN !
KAVIARGRATÄNG ?
Den här gratängen är mättande och smakar fantastiskt.
En Janssons frestelse fast med kaviar istället .
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
8 - 10 potatisar ,
1 gul lök ,
2 msk smör/margarin ,
salt å peppar ,
2 dl gräddmjölk ,
1 dl kaviar på tub ,
100 g ost.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och skiva potatisen .
Skala och hacka löken .
Smörj en ugnsfast form .
Varva lök och potatis . Krydda .
VISPA samman gräddmjölk och
kaviar i en bunke .
Häll det över potatisen så att det
rinner in mellan skivorna också.
TOPPA med osten och gratinera i nedre
delen av ugnen 30 - 40 minuter tills
potatisen är mjuk när man sticker i den.
Lägg eventuellt över folie i slutet om
osten får alltför mycket färg .
Ni ångrar Er inte , väl värd att göra !
LYCKA TILL !
PASTAGRATÄNG MED BACON 4 PERS.
HEJSAN !
mmm.... jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 rödlök ,
1 vitlöksklyfta ,
1 burk körsbärstomater , 400 g
1 dl basilikablad ,
2 pkt tärnad bacon , a' 140 g
ca 400 g färska tomater ,
300 g pasta ,
150 g mozzarella, riven
2 msk olivolja ,
GARNERING :
färsk basilika ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Finhacka rödlök och vitlök .
Koka burktomaterna med löken och vitlöken
samt hälften av basilikan .
Låt puttra samman, 15 minuter .
STEK bacontärningarna i en torr stekpanna.
Låt dem rinna av på hushållspapper .
SKÄR tomaterna i tärningar .
Koka pastan al DENTE (tuggmotstånd)
den kortare tiden på förpackningen .
Häll av och lägg pastan i smord gratängform,
30x 18 cm .
RÖR ner det mesta av baconet i formen .
Häll över tomatsåsen och tomaterna .
Strö över resten av basilikan samt riven
mozzarella .
Ringla över olivolja .
GRATINERA i ugnen till fin färg, ca 20 min.
Toppa med resten av baconet och några
basilikablad .
LYCKA TILL !
lördag 17 mars 2018
HELSTEKT KYCKLING, MED APELSIN...
HEJSAN !
....OCH ROSMARIN TILL
KRYDDAD KLYFTPOTATIS .
4 PORT.
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor kyckling (ca 1 1/2 kg)
1 tsk salt ,
1 krm nymald svartpeppar ,
2 tsk hackad färsk rosmarin .
FYLLNING :
100 g grovhackade aprikoser ,
(ca 1 1/2 dl )
3 hackade vitlöksklyftor ,
1 tsk färsk rosmarin ,
SÅS :
2 dl koncentrerad apelsinjuice ,
4 dl torrt vitt vin ,
2 tsk Maizena majsstärkelse ,
1 /2 tsk salt ,
1 krm svartpeppar (nymald)
1 msk hackad färsk rosmarin ,
KLYFTPOTATIS :
ca 800 g bakpotatis eller stora potatisar,
1 1/2 msk olivolja ,
1/2 msk färsk hackad rosmarin ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
BLANDA ingredienserna till fyllningen och
fyll kycklingen .
Klappa in kycklingen med salt, peppar och
rosmarin .
Lägg den i ugnssäker form och häll på
apelsinjuice och vin .
Stek mitt i ugnen 1 - 1 1/4 timme.
Stick och kontrollera att köttsaften är ofärgad .
Ös kycklingen några gånger under tiden .
FÖRBERED och sätt in potatisen i ugnen .
SÅS :
NÄR kycklingen är färdigstekt, sila ner
stekskyn i en kastrull och skumma bort fettet.
Koka upp .
Rör ut Majsstärkelsen i lite vatten .
Tillsätt redningen i såsen under vispning och
ge den ett snabbt uppkok och dra den från värmen.
Smaka av med salt, peppar och rosmarin .
TA bort skinnet och skär upp kycklingen .
KLYFTPOTATIS :
TVÄTTA, borsta och klyfta potatisen .
Lägg den i långpanna med bakplåtspapper .
Droppa över olja och strö över rosmarin
och salt .
Blanda om .
SÄTT in potatisen under kycklingen när
20 minuter återstår av stektiden .
Ta ut kycklingen när den är klar och höj
temperaturen till 220 grader .
Låt potatisen få färg medan Du gör såsen
och skär upp kycklingen , ca 15 min.
SERVERA kycklingen och klyftpotatisen
med såsen och en grönsallad .
LYCKA TILL !
MINA TEKAKOR CA 15 ST .
HEJSAN !
Så himla goa !
Ett härligt mjukt bröd som nästan
smälter i munnen .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin ,
5 dl mjölk ,
2 msk sirap ,
1 påse Jäs-blandning ,
1 tsk salt ,
4 dl rågmjöl eller grahamsmjöl ,
ca 8 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret /margarinet .
Rör samman alla torra ingredienser.
Spara 1 dl av vetemjölet till utbakning .
Tillsätt mjölken , sirapen och det smälta smöret .
Rör samman till en slät och jämn deg .
Ta upp degen på mjölat bakbord , tillsätt
lite extra vetemjöl vid behov .
FORMA runda bullar som sedan plattas
eller kavlas ut till tekakor .
Nagga dem med en gaffel och lägg på
plåt med bakplåtspapper .
Låt jäsa 15 minuter .
GRÄDDA i 225 grader i mitten av
ugnen 8 - 10 minuter .
Låt kallna under bakduk .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)