lördag 17 mars 2018

HELSTEKT KYCKLING, MED APELSIN...



              HEJSAN !

....OCH  ROSMARIN  TILL
KRYDDAD  KLYFTPOTATIS .
4  PORT.
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  stor  kyckling (ca 1 1/2 kg)
1  tsk  salt ,
1  krm  nymald  svartpeppar ,
2  tsk  hackad  färsk  rosmarin .
FYLLNING :
100  g  grovhackade  aprikoser ,
(ca 1 1/2  dl )
3  hackade  vitlöksklyftor ,
1  tsk  färsk  rosmarin ,
SÅS :
2  dl  koncentrerad  apelsinjuice ,
4  dl  torrt  vitt  vin ,
2  tsk  Maizena  majsstärkelse ,
1 /2  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar (nymald)
1  msk  hackad  färsk  rosmarin ,
KLYFTPOTATIS :
ca  800 g  bakpotatis  eller  stora  potatisar,
1 1/2  msk  olivolja ,
1/2  msk  färsk  hackad  rosmarin ,
1  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
BLANDA  ingredienserna  till  fyllningen  och
fyll  kycklingen .
Klappa  in  kycklingen  med  salt,  peppar  och
rosmarin .
Lägg  den  i  ugnssäker  form  och  häll  på
apelsinjuice  och  vin .
Stek  mitt  i  ugnen  1 - 1 1/4  timme.
Stick  och  kontrollera  att  köttsaften  är  ofärgad .
Ös  kycklingen  några  gånger  under  tiden .
FÖRBERED  och  sätt  in  potatisen  i  ugnen .
SÅS :
NÄR  kycklingen  är  färdigstekt,  sila  ner
stekskyn  i  en  kastrull  och  skumma  bort  fettet.
Koka  upp .
Rör  ut  Majsstärkelsen   i  lite  vatten .
Tillsätt  redningen  i  såsen  under  vispning  och
ge  den  ett  snabbt  uppkok  och  dra  den  från  värmen.
Smaka  av  med  salt,  peppar  och  rosmarin .
TA  bort  skinnet  och  skär  upp  kycklingen .
KLYFTPOTATIS :
TVÄTTA,   borsta   och  klyfta  potatisen .
Lägg  den  i  långpanna  med  bakplåtspapper .
Droppa  över  olja   och  strö  över  rosmarin
och  salt .
Blanda  om .
SÄTT  in  potatisen  under  kycklingen   när
20  minuter  återstår  av  stektiden .
Ta  ut  kycklingen  när  den  är  klar  och  höj
temperaturen  till  220 grader .
Låt  potatisen  få  färg  medan  Du  gör  såsen
och  skär  upp  kycklingen ,  ca  15  min.
SERVERA  kycklingen  och  klyftpotatisen
med  såsen  och  en  grönsallad .

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: