måndag 10 december 2018

JULBRÖD MED PORTER , 2 LIMPOR.



             HEJSAN !

Detta är också ett himla gott julbröd -riktigt mustigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1 1/2 dl  mjölk
1 flaska porter
1 dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 msk stött fänkål
1/2 msk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
ca 18 dl rågsikt =1 kg

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält matfettet ,  häll i mjölken och portern  och låt
blandningen bli fingervarm .
Lös upp jästen i degspadet .  Tillsätt sirap, salt och kryddor .
ARBETA in mjölet till en smidig deg .  Spara lite till utbakning.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den väl. Baka ut till limpor.
Lägg dem direkt på bakpappersklädd  plåt eller i en form.
Låt dem jäsa övertäckta  ca 30 min.
GRÄDDA limporna i  175 grader  i  30 - 45 minuter.

LYCKA TILL !

MORMORS, GODA LIMPOR, 4-5 ST.




                           HEJSAN !

Alla  bröden bakas  ut i en långpanna -  ett i varje hörn på pannan
och  eventuellt ett bröd i mitten , eller  4-5 på rad.
HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst
1 liter mjölk eller vatten
100 g ister eller smör/margarin
3 dl sirap
4-5 tsk pomeransskal
ca 27 dl  rågsikt
ca  4  dl  vetemjöl, BERTE QVARN

SÅ  HÄR  GÖR DU :
SMÄLT  matfettet .  Häll i mjölk och sirap och värm till ca 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet .  Häll i resten av spadet.
Blanda ner de malda pomeransskalen .Tillsätt rågsikten  och
vetemjöl till en ganska fast deg .  Låt degen jäsa till dubbel storlek
40 - 60 minuter .
TA  upp degen på bakbordet och arbeta den väl .
Baka ut till limpor .  Lägg dem på bakpappersklädd plåt  eller i en form.
Låt dem jäsa i ca 30 minuter .
GRÄDDA  limporna  i  175 - 200  grader  30 - 45 minuter.

LYCKA TILL !



SYRLIGT GROVT RÅGBRÖD , 1 BRÖD I FORM. (svagdricka)



                      HEJSAN !

Så  väldans  smakrikt och  jättegott  mustigt rågbröd..
Med  en  god  ost  eller  skinkskiva  med  söt-stark  senap på ...mmm !
Det  här  receptet kommer  från  en  "tant  på svalen " i min tidiga ungdom !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5 dl  grovt  rågmjöl = 250 g,
4 dl rågsikt =200 g,
3 1/2  dl  vetemjöl, BERTE QVARN
2 msk  bakpulver  -  INGEN  JÄST ! -mer än bakpulver.)
1/2 - 1 tsk salt
1 - 3  tsk stött kummin
1  dl  brun  farin  eller  sirap
1  msk  outspädd  ättikssprit
7  dl  svagdricka  eller  vatten - men det blir inte samma smak.

SÅ HÄR GÖR DU :
SIKTA alla  mjöl- sorterna  tillsammans  med  bakpulver  och  salt
genom  en  grov  sil,  eller  blanda  allt  noga  tillsammans .
Blanda  ner  stött  kummin .  LÖS  farinsocker  eller  sirap
i  vätskan  och  tillsätt  ättiksspriten . Häll  blandningen  i  mjölet .
ARBETA  degen  jämn  och  fin .  Slå  degen  i  en  smord  avlång
eller  rund  kakform.
Grädda  i  175 - 200  grader i  45 - 50 minuter.
Låt brödet  vila  till  följande  dag innan  det  skärs  upp .
 LYCKA TILL !


söndag 9 december 2018

SAFFRANSDEG .




                    HEJSAN !

Ni  som  gillar  SAFFRAN , - här får Ni ett gott  recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
100 g  smör/margarin
2 påsar saffran + 1 sockerbit
2 tsk kardemummakärnor
5 dl mjölk
250 g kesella 10%
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
17 - 18 dl vetemjöl, BERTE QVARN

SÅ HÄR GÖR DU : Stöt saffran och 1 sockerbit i en mortel.
tillsätt kardemummakärnor och stöt dem också.
Smula jästen i en bunke .
Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken  och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader .  Tillsätt lite av degvätskan i jästen
 och  rör tills den är löst .  Rör ner resten av degvätskan .
Tillsätt  stött saffran,  kardemumma, kesella,  socker, salt och
det mesta av mjölet .
Arbeta ihop allt till en kladdfri deg . JÄS i 30 minuter, under bakduk.
Arbeta degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar  och baka ut varje
del antingen till 8- 10 lussekatter, eller 1 fläta, eller 1 jul-träd,
eller varför inte bara lussekatter.
Garnera med russin. JÄS det ut -bakade  brödet 30 - 40 min under bakduk.
Pensla  med ägg ,  och pärlsocker  till julträd - kaka .
Flätor, julkaka, träd gräddas i 200 grader i 20-25 min.
Grädda små bröd i 250 grader  6 - 8 min.

På denna satsen får Du : 20 Lussekatter ,  1Fläta  och  1 julkaka .
JULKAKA :
1 Stor  rund bulle och små  bullar  runt  om , och 1 ljus i mitten på stora bullen.

LYCKA TILL !



S

lördag 8 december 2018

GAMLA-MORMORS ISTERKAKOR. 100 ST .




                 HEJSAN !

Spröda  kakor  - mycket godare  än  namnet  antyder !
Osaltat ister  finns  i  mjölk-kylen .

HÄR ÄR RECEPTET :
125  g  smör/margarin
125  g  ister
3  dl  socker
2  äggulor
1  tsk  malen  kardemumma
4  tsk  bakpulver
ca  5  dl  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst med elvispens degkrokar.
Tillsätt gulorna en i sänder och rör väl .
Blanda de torra ingredienserna och arbeta in dem i degen.
Lägg degen i kylen 1 timma .
TA ut en deg-bit i sänder och kavla den tunt på lätt
mjölat underlag .
Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper.
GRÄDDA  kakorna  ljust gräddgula  mitt  i ugnen
i 200  grader  ca  5  minuter.  Låt  dem  kallna  på  plåten .

LYCKA  TILL !

HÅLKAKOR MED ANIS & FÄNKÅL, 8 ST.




                         HEJSAN !

Mjuka  brödkakor som är goda till frukost eller på Julbuffen .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
6  dl  mjölk,  fingervarm
2 tsk  salt
3/4  dl  ljus  sirap
75  g  smör,  smält
1/2 tsk  mald  anis
1/2  tsk  mald  fänkål
13 - 14  dl  rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  bunke.  Tillsätt  mjölken  och rör om
tills  jästen  lösts  upp.
TILLSÄTT  salt,  sirap, smör, anis, fänkål  och  rågsikt, lite
i taget.  Rör  ihop  allt  till  en  smidig  deg  och  knåda  den
kraftigt  i  några  minuter .
LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  50  minuter .
KNÅDA  igenom  degen  på  mjölat  bakbord .
Dela den i 8  delar  och  forma  dem  till  runda  bullar .
Platta  eller  kavla  ut  dem  till  runda  kakor,  13-15  cm i
diameter  och  gör  ett  hål  i  mitten  ca 3 cm (typ litet glas)
i  diameter. Lägg  dem  på  plåt  med  bakplåtspapper .
NAGGA  brödkakorna  med en gaffel .
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt  ugnen  på  220  grader .
GRÄDDA  bröden  mitt i ugnen  i  11- 13 minuter.
Låt de svalna  på ett  galler  under  bakduk .

LYCKA TILL !


FISK UNDER MANDELTÄCKE, 2PERS.




                     HEJSAN !

mmm...så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g vit  fisk,  t ex torsk
salt å peppar
1 1/2 msk smör & rapsolja
1 msk ströbröd
50 g mandelspån
SERVERA med kokt potatis,
gröna ärtor, limeklyftor
GARNERA med dillkvist
UGN :
200 grader
SÅ HÄR GÖR DU :

DELA fisken i 2 bitar och lägg  dem i två smorda ugns-formar.
Salta och peppra på fisken.
BLANDA matfett,  ströbröd och mandelspån i en skål och bred
blandningen över fisken .
Tillaga mitt i ugnen, ca 10 min. Servera med kokt potatis, gröna
ärtor och limeklyftor .Garnera med dillkvist.

SMAKLIG MÅLTID !