måndag 2 november 2020

KAVRING, 2 ST LIMPOR .





                                               HEJSAN  !

MÖRKT  LANTBRÖDSMJÖL SOM INNEHÅLLER 
SKÅLLAD RÅG OCH SURDEG GÖR DEN HÄR 
KAVRINGEN HÅLLBAR OCH  HÄRLIGT MUSTIG .
HIMLA GO'  FAKTISKT !
( om det inte finns Lantbrödsmjöl, kan Du ta Rågmjöl, -
det har jag gjort och det blev lika bra !)

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  vatten 
25  g  margarin
1  msk  salt
3/4  dl  sirap
ca  1, 5  liter mörkt  lantbrödsmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  degbunken,  häll  över  vattnet 
och  rör  tills  jästen  löst  sig .
Tillsätt  mjukt  margarin,  salt  och  sirap  och
största  delen  av  mjölet - spar  ca  1 dl  till  ut-
bakningen .
ARBETA  degen  kraftigt  tills  den  blir  smidig .
Låt  den  jäsa  övertäckt  ca  40  minuter .
KNÅDA  degen  smidig  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  mitt itu  och  forma  2  längder  som 
läggs  i  smorda 1 1/2 - liters  formar .
Låt  dem  jäsa  ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  1  timme .
Lägg  en  plåt  med  en  tyngd  på  över  (typ  stekpanna, gryta)
formarna  vid  gräddningen ,  så  får  kavringen 
sin  karaktäristiska  form .
STJÄLP  upp  bröden ,  låt  kallna  på  galler
under  duk .

LYCKA  TILL !


söndag 1 november 2020

SAFTIGA MOROTSLIMPOR, 2 ST .





                                     HEJSAN !

NU HAR JAG SLUTAT KÖPA BRÖD !!
DETTA ÄR ETT BRÖD SOM JAG BAKAR LITE DÅ OCH DÅ .
MORÖTTERNA I DEGEN GÖR LIMPORNA EXTRA  SAFTIGA 
OCH GODA  .

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g  jäst
5  dl  fingervarm  mjölk
1 1/2  tsk  salt
2  msk  rapsolja
1/2  dl  ljus  sirap
125  g  morötter  fint  rivna
1/2  dl  solrosfrön
2  dl  havregryn
6  dl  vetemjöl
5 - 6  dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner  jästen  i  en  bunke .
Tillsätt  mjölken  och  blanda  tills  jästen  lösts  upp .
Tillsätt  salt,  rapsolja,  sirap,  morötter,  solrosfrön
och  havregryn .   Blanda  ordentligt.
TILLSÄTT  vetemjöl och  rågsikt,  lite  i  taget .
Blanda  ihop  allt  till  en  smidig  deg   och  knåda 
den  i  några  minuter .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  45  minuter.
Knåda  igenom  degen  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  i  två  delar och  forma  dem  till  limpor .
LÄGG  bröden  i  limpformar  ca  1 1/2  liter 
klädda  med  bakplåtspapper .
Strö  över  lite  vetemjöl  och  skär  snitt  i  ytan
med  en  vass  kniv .
LÅT  bröden  jäsa  under  bakduk  i  ca  30  min.
Sätt  ugnen  på  250  grader .
SÄTT  IN  bröden  längst  ner  i  ugnen  och  sänk
samtidigt  värmen  till  200  grader .
GRÄDDA  limporna  i  35  minuter .
Låt  dem  svalna  i  formarna .

LYCKA  TILL !

     




lördag 31 oktober 2020

MIN , VEGETARISK KORV MED ÖRTKRYDDAD TOMATRÖRA, 2 PERS.




                                      HEJSAN !

DU  KAN  SMAKSÄTTA  RÖRAN  MED  OLIKA  ÖRTER 
OCH  KRYDDOR ,   T EX.  VITLÖK,  PERSILJA,  KÖRVEL
ELLER   SAFFRAN .
MEN  JAG  GILLAR  RÖRAN  SOM  DEN ÄR ...MMM.. !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor  potatis  eller 2  medelstora ,  skalade  och  skurna  i  bitar 
1  tsk  olivolja
2 -  4  vegetariska  korvar  eller  Quorn- korvar 
3  tomater  tunt  skivade
1  stor  vitlöksklyfta ,  krossad
1/2  valfri  lök  tunt skivad
några  stänk  tabasco
2 -3  tsk finhackad  timjan
4 - 5  msk minimjölk
svartpeppar
några basilika - kvistar  till  garnering .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA potatisen  i  en  kastrull  med  vatten  i  10 -15  minuter 
eller  tills  de  blivit  mjuka .
HETTA  under  tiden  upp  olivoljan  i  en  stekpanna  och  stek  
korvarna  på  medelvärme .
Ta  upp  dem  ur  pannan  och  håll  dem  varma .
LÄGG  tomatskivorna  i  stekpannan  tillsammans  med  vitlöken 
och  löken  och  låt  puttra på  medelvärme i 4 - 5  minuter  tills
de  är  mjuka  vänd dem då  och  då.
Krydda  med  en  skvätt  tabasco .
HÄLL  vattnet  av  potatisen  och  mosa  med  minimjölk.
Krydda  med  timjan  och  svartpeppar .
TA  BORT  tomatskalet  och  blanda  de  stekta  tomaterna 
och  löken  med  den  mosade  potatisen .
Krydda  med  en  nypa  svartpeppar  och  lägg  upp  på  en  
varm  tallrik  .
PLACERA  korvarna  på  moset ,  garnera  med  basilika
och  servera .

LYCKA  TILL !


                                     


VANILJPUDDING, 3 - 4 PORT .








                                 

                                            HEJSAN  !

VANILJEN  ÄR  RENA  HIMMELRIKET ,
FÖR  DINA  SMAKLÖKAR , -  DET GLÖMMER DU ALDRIG  !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
6  dl  lättmjölk
3  ägg
1  tsk  flytande  honung  +  1  tsk  vaniljpulver
1  vaniljstång,  halverad  på  längden 
färsk  muskot  riven ,  efter  smak 
Servera  med  blötlagd,  torkad  frukt, 
t ex .  katrinplommon,  eller  aprikoser .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  strax  över  150  grader .
Lägg  vaniljstången  med   frön  i  mjölken 
och  värm  i  en  kastrull .
Vispa  äggen  med  honung  och  vaniljextrakt
i  en  skål .
Ta  ur  vaniljstången  och  häll  i  den  varma  
mjölken  under  vispning .
Häll  upp  blandningen  i  en  eldfast  form 
eller  3 - 4  eldfasta  portions-skålar .

STÄLL formen  / skålarna i  en  långpanna 
med  höga  kanter  och  häll  i  kallt  vatten 
upp  till  1  cm .
Låt  formen / skålarna  stå  i  ugnen  i  ca 
20  minuter  eller  tills  blandningen  stelnat.

SERVERA  puddingen  varm  eller  kall 
med  lite  blötlagd  torkad  frukt .

LYCKA  TILL !

      




torsdag 29 oktober 2020

VÄSTERBOTTENPAJ, 4 - 6 PORT .





                                    HEJSAN !


Min  Västerbotten  paj  innehåller  inget  pajskal,
men  är lika  god  ändå .
Snabbare  att  göra  !

HÄR ÄR  RECEPTET :
1 stor  gul  lök
1-2  msk  smör
4  äggulor
4  dl  vispgrädde                                                      
300  g  västerbottenost
salt, peppar  och  muskot

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
SKALA  och  skiva  löken  tunt  och
fräs  i  smör .
VISPA  ihop  äggulorna  med  grädden 
och  tillsätt  salt,  peppar  och  riven 
muskot .
RIV  osten .
SPRID  ut  löken  på  botten  i en smord pajform
och strö sedan över den rivna osten .
HÄLL över äggstanningen  och grädda 35 min
mitt  i  ugnen .

LYCKA TILL !


BROCCOLI GRATÄNG , 4 PERS.





                                                      HEJSAN  !


Den  här  är  så  himla  god !
Gott  som  tillbehör  till  både  kött,  korv och fisk ,
men  även  som  ensamrätt,  med  en  god  sallad  till .
Den  här  gör  jag  emellanåt ,  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  stora  huvuden  färsk  broccoli
alt.  motsvarande  fryst
2  dl  grädde
2  dl  CREME FRAICHE
2  ägg
200  g  gorgonzola
salt  och  peppar

SÅ  HÄR GÖR DU :  SÄTT  UGNEN  PÅ  200  GRADER .
SKÄR  ner  hela  broccolibestånden  i  bitar  
och  förkoka  dem  knappt  mjuka .
BLANDA  grädde,  CREME FRAICHE,  ägg  
och  smaksätt  med  salt  och  peppar .
LÄGG  den  nykokta  broccolin  i  en  gratängform
och  häll  över  grädde-blandningen .
FÖRDELA  gorgonzolaosten över  och  gratinera

i  ugn  tills  grädde -  blandningen  tjocknat  något
och  ytan  har  fått  gyllene  färg .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !


onsdag 28 oktober 2020

ANANASKAKA MED KOKOS, 25 - 30 SKIVOR .




                                        HEJSAN  !

FRISK OCH MYCKET GOD MJUK KAKA 
SOM FÅR LITE EXOTISK SMAK AV 
KOMBINATIONEN KOKOS, ANANAS OCH CITRON.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk krossad ananas,
ca 250 g avrunnen frukt
200  g  smör/margarin
2 1/2  dl  strösocker
4  ägg
4  dl  vetemjöl
100 g  kokosflingor
1 tsk  bakpulver
saften av 1/2  citron

CITRONGLASYR
1 dl  florsocker
1 - 1 1/2 msk pressad  citron
kokos,  strimlor av citronskal
UGN ;175N  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL  ananasen i ett durkslag och låt
den rinna av väl .
RÖR  smör och socker pösigt .
Rör i ett ägg i taget, blanda väl mellan
varje ägg .
BLANDA  mjöl, kokos och bakpulver
och rör ner i smeten .
BLANDA  sist i citronsaft och ananas .
Häll smeten i en smord , bröad form 
ca 2 liter .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen 
ca 45 minuter .
Låt kakan kallna i formen .

GARNERING :  RÖR ihop florsocker och citronsaft .
Häll det på kakan och garnera med kokos och citronskal .

LYCKA  TILL !