HEJSAN !
MÖRKT LANTBRÖDSMJÖL SOM INNEHÅLLER
SKÅLLAD RÅG OCH SURDEG GÖR DEN HÄR
KAVRINGEN HÅLLBAR OCH HÄRLIGT MUSTIG .
HIMLA GO' FAKTISKT !
( om det inte finns Lantbrödsmjöl, kan Du ta Rågmjöl, -
det har jag gjort och det blev lika bra !)
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
25 g margarin
1 msk salt
3/4 dl sirap
ca 1, 5 liter mörkt lantbrödsmjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i degbunken, häll över vattnet
och rör tills jästen löst sig .
Tillsätt mjukt margarin, salt och sirap och
största delen av mjölet - spar ca 1 dl till ut-
bakningen .
ARBETA degen kraftigt tills den blir smidig .
Låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter .
KNÅDA degen smidig på mjölat bakbord .
Dela den mitt itu och forma 2 längder som
läggs i smorda 1 1/2 - liters formar .
Låt dem jäsa ca 30 minuter .
GRÄDDA i 175 grader ca 1 timme .
Lägg en plåt med en tyngd på över (typ stekpanna, gryta)
formarna vid gräddningen , så får kavringen
sin karaktäristiska form .
STJÄLP upp bröden , låt kallna på galler
under duk .
LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar