måndag 2 november 2020

KAVRING, 2 ST LIMPOR .





                                               HEJSAN  !

MÖRKT  LANTBRÖDSMJÖL SOM INNEHÅLLER 
SKÅLLAD RÅG OCH SURDEG GÖR DEN HÄR 
KAVRINGEN HÅLLBAR OCH  HÄRLIGT MUSTIG .
HIMLA GO'  FAKTISKT !
( om det inte finns Lantbrödsmjöl, kan Du ta Rågmjöl, -
det har jag gjort och det blev lika bra !)

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  vatten 
25  g  margarin
1  msk  salt
3/4  dl  sirap
ca  1, 5  liter mörkt  lantbrödsmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  degbunken,  häll  över  vattnet 
och  rör  tills  jästen  löst  sig .
Tillsätt  mjukt  margarin,  salt  och  sirap  och
största  delen  av  mjölet - spar  ca  1 dl  till  ut-
bakningen .
ARBETA  degen  kraftigt  tills  den  blir  smidig .
Låt  den  jäsa  övertäckt  ca  40  minuter .
KNÅDA  degen  smidig  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  mitt itu  och  forma  2  längder  som 
läggs  i  smorda 1 1/2 - liters  formar .
Låt  dem  jäsa  ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  1  timme .
Lägg  en  plåt  med  en  tyngd  på  över  (typ  stekpanna, gryta)
formarna  vid  gräddningen ,  så  får  kavringen 
sin  karaktäristiska  form .
STJÄLP  upp  bröden ,  låt  kallna  på  galler
under  duk .

LYCKA  TILL !


Inga kommentarer: