fredag 23 juni 2023

MIN , SOMMARTÅRTA I ALL HAST ! 8 BITAR . 25 minuter i ugnen ! TREVLIG SOMMAR !

 

                 HEJSAN  !


SMAKA på denna supergoda och suveränt snabba 

                       SOMMARTÅRTA !

DU ångrar Dig inte !

  

TÅRTAN  är lite kladdig i mitten och smakar sommar .

Kan inte bli bättre ! 


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g  smör

3 ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

100 g färska eller frysta jordgubbar  (jag delade mina 1 gång)

ca 1 dl mandelspån

TILLBEHÖR  :         

Vispgrädde 


SÅ HÄR GÖR DU :
1 ) 

SÄTT ugnen på 200 grader .

2)  SMÄLT  smöret i en stor kastrull.

Tillsätt  socker, ägg, vaniljsocker och  

mjöl, och rör om till en slät smet .

3)  KLÄM fast ett bakplåtspapper i botten 

på en rund form med löstagbar kant ,

 20 cm i diameter.  ( min form var 22 cm).

Smörj formen å mjöla formen  och häll i smeten.

Strö över bär och mandelspån.

4)  GRÄDDA  kakan i nedre delen av ugnen , 25 minuter.

SERVERA gärna med vispad grädde .

LYCKA TILL !


MEN DU kan också lägga på grädden innan DU SERVERAR 

och resten av jordgubbarna över .  LYCKA TILL !

DET här är den  lättaste JORDGUBBSTÅRTA , jag någonsin 

gjort !  Så himla god! 


MIDSOMMARSALLAD , RÄK - OCH CITRUSSALLAD, 4 PERS .

 


                      HEJSAN !


DETTA  är en fräsch sallad som  Du kan ha på ett buffebord

MANDARINBALSAMICO   är en ny vinäger som finns i

affärer .

mm...så gott !


 HÄR ÄR RECEPTET  :

300 g skalade räkor

2 apelsiner

1 grapefrukt

ruccolasallad

olivolja

mandarinbalsamico 

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR av toppen och botten av apelsinerna

och grapefrukten.

SKÄR  bort skalet med en vass kniv och försök

komma så nära skalet som möjligt men ändå 

få bort de vita hinnorna .

FILE'EA  sitrusfrukterna  genom  att  skära på

ömse sidor om klyftväggarna .

DÅ blir klyftorna  helt fria från hinnor och 

snyggare att servera .


LÄGG ruccolasallad på en stor tallrik  eller 4 små

och fördela räkorna och citrusfrukterna .

HÄLL  över några tsk olivolja och lite god  mandarin-

balsamico .

Smaka av med salt och peppar .


LYCKA TILL !


Är DU också ute i sista stunden ?

Midsommartårtan ,  måste göras 

så det gör vi NU !

Tack !

torsdag 22 juni 2023

MIN GODA , HALLOUMISALLAD MED PÄRON , 4 PORT.

 


                            HEJSAN !

Denna  sallad  brukar  vi  kalla  för  " MIDSOMMARSALLAD " ,

just  för  att  den  görs  varje  MIDSOMMARAFTON !

Från  början  var  det  så att jag  gjorde salladen  till en midsommar 

och sen blev det så  !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g  blandad  bladsallad , 

1 knippe  rädisor ,

2 stora päron

4 färska fikon

2 paket  halloumiost ,  500 g

1 msk olivolja 

2 msk pumpafrön

1/2 dl torkade tranbär


SÅ HÄR GÖR DU :
skölj grönsaker och frukt , lägg på en torr handduk

 och  badda lite ovanpå .

1)  LÄGG  sallad på ett ett stort fat .

Fördela rädisor på salladen .

Skiva  päron och fikon och lägg på

salladen .

2)  SKIVA  osten och stek i olja någon

minut per sida .

3)  TOPPA  salladen med den varma osten

och strö på lite pumpafrön och torkade tranbär .


VISSTE DU ATT ...

Tranbär innehåller nyttiga antioxidanter 

som C- vitamin .

 

LYCKA  TILL ,  HOPPAS DET SMAKAR !


lördag 17 juni 2023

TOSCAKAKA , TILL KAFFESTUNDEN !

 

                       HEJSAN  !


IDAG  fick det  bli  en  TOSCAKAKA  till  helgens  kaffestunder !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg 

knappt 2 dl strösocker

2 dl vetemjöl 

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

100 g smör /margarin

GLASYR :
50 g smör/margarin

1/2 dl socker

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 påse flagad mandel, 50 g


SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg och socker tills det pöser .

TILLSÄTT  mjölet som först blandats

med bakpulvret .

BLANDA även ner mjölken och sist

smält ,  avsvalnat  fett .

HÄLL smeten i  en väl smord  form och

bröad/mjölad  form  och grädda  kakan i

175 graders  ugnsvärme i ca 25 minuter .

GÖR UNDER TIDEN GLASYREN :

Genom  att lägga  alla ingredienser i  en 

liten  kastrull .

VÄRM Det  hela försiktigt,  men  låt  det  

ej  komma  i  kokning,  för  då  kan  glasyren

sockra  sig .

BRED  bred  ut  glasyren  över  den knappt 

färdiga  kakan  och  grädda i ytterligare  ca

10 minuter  eller  tills  glasyren  fått läcker

ljust  brun  färg .


LYCKA  TILL och TREVLIG KAFFESTUND !

Maud .

KAFFEKAKA MED APRIKOSER ; 10 - 12 SKIVOR .

 

                           HEJSAN !


SMAKA PÅ DENNA SAFTIGA JÄTTEGODA  KAKA .


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g torkade aprikoser

(blötlagda över natten)

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

en nypa salt

1 1/2 - 2 dl strösocker

rivet skal av 1 citron

1 kryddmått kardemumma

50 g skållad sötmandel

75 g smält smör eller margarin

1 ägg

1 1/2 - 2 dl mjölk


GARNERING :

Några hela aprikoser

 glasyr av florsocker

utrört med lite pressad citron,

suckat  eller gröna cocktailbär.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  TAG undan de aprikoser ,  som skall vara till garneringen 

och koka dem mjuka i blötläggningsvattnet, eventuellt med

lite strösocker .

2)  HACKA  resten av  aprikoserna, likaså den skållade 

mandeln .

3)  BLANDA  mjöl,  bakpulver, socker och kryddor och rör

ned frukten i mjölblandningen .

4)  TILLSÄTT   det  smälta  smöret samt  ägg och salt  och

mjölk samman vispat .

5)  HÄLL  smeten  i  en  väl smord och mjölad  form  och

och grädda  kakan på  mellanläge i  ugnen,  175 grader .

6 )  LÅT  den färdiggräddade kakan kallna   och  garnera den

därefter med frukt och citronglasyr .


LYCKA TILL !

 



onsdag 14 juni 2023

SESAMPANERAD FLÄSKFILE' , 4 PERSONER .

 

                      HEJSAN !


EN väninna  och hennes  make  är på väg 

till oss idag , 

Jag bjuder på middag , det ska bli så trevligt !


HÄR ÄR RECEPTET :

Putsa  600 g FLÄSKFILE

Skär den i 3 cm tjocka skivor .

.Platta till skivorna med handflatan.

Krydda skivorna runtom  med 1/2 TSK SALT 

och  2 KRYDDMÅTT SVARTPEPPAR 

och vänd dem i 1 DL SESAMFRÖN .

Stek köttet i 2 MSK SMÖR på medelvärme 

ca 3 minuter på varje sida .

SERVERA med  färdigköpt gräddsås ,

potatis och de grönsaker Du tycker om !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

Maud .

MIDDAG ; KYCKLING MED ÖRT- & PARMESANTÄCKE , 2 PERSONER .

 


                         HEJSAN  !


MIDDAG en vanlig dag till maken och mig !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 kycklingbröstfilee'r

2 tsk flytande matfett

1/2 dl blandade färska 

hackade örter 

t ex persilja, gräslök,

dragon 

(alternativ 2 tsk torkade)2

2 msk riven parmesanost

TILLBEHÖR :

kokt ris eller Hirs (läs på förpackningen)

grönsallad , krisp - sallad, andra gröna blad

UGN :200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HÄLL  matfettet i en ugnssäker form .

Strö över örtkryddorna .

Lägg i kycklingfile'erna , salta å peppra .

Stek i ugnen 15 minuter .

2)  VÄND file'erna och strö över parmesanosten .

Fortsätt att steka tills köttet är genomstekt

och har fin färg , ca 15 minuter till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !