fredag 3 mars 2023

MINA GODA APRIKOS - & NÖT - SCONES, 12 ST .

 

                      HEJSAN  !


DESSA  SCONES ,  har  jag  som  gott  sällskap  till  en  kopp  te !

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl grahamsmjöl

4 1/2 - 5 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 g smör / margarin

3 dl filmjölk

1 dl hackade torkade aprikoser

1 dl pumpakärnor

1/2 dl grovt hackade  nötter

* GARNERING 

2 msk pumpafrön

2 msk vallmofrön


*  SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA mjölsorterna med salt och bakpulver.

Nyp  in smöret blandningen .

Tillsätt  filmjölk, aprikoser, pumpakärnor ,

(spara lite till garnering ) och nöt - hacket .

Arbeta snabbt samman till en deg .

2)  PLATTA ut degen med mjölade händer i en 

liten långpanna .

Strö över pumpafrön och vallmofrön .

Dela degen i rutor med vass kniv .

3)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen 12 - 15 minuter.

Smakar bäst nygräddade .  Med  en god marmelad därtill...

och ost .


HOPPAS NI GILLAR DEM ?

LYCKA TILL !


                  



MOAS FRESTELSE , 5 - 6 PORT . ( middag/ lunchlåda) . 45 min i ugn .

 

                         HEJSAN  !


En gång i tiden  när jag var på en kurs i matlagning ..

Så skulle vi laga våra godaste rätter, som vi var mest

bekväma med !

Ibland oss alla  var MOA , som vann denna utmaning .

Därav denna rätt ! mm... så himla god !


HÄR ÄR RECEPTET :

 5 - 6 potatisar 

1 - 2 purjolökar

4 hg blandfärs

3 dl kaffegrädde

2 msk smör

2 tsk salt

1 tsk curry

1/2 tsk vitpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA och strimla potatisen grovt och

skölj strimlorna väl .

STEK potatisen lätt .

BLANDA i den skurna purjolöken och bryn 

den lätt .

SMÖRJ en eldfast form och lägg i ett lager

potatis - purjolök .

KRYDDA köttfärsen och lägg ett lager färs 

ovanpå potatis å purjolök i formen .

TÄCK  med potatis å purjolök och låt rätten

först brynas i ugn 225 grader 20 minuter .

SÄNK till 200 grader .

2)  SPÄD med grädden och låt stå ytterligare

40 - 45 minuter .

3)  SERVERA med en god sallad till !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


*Denna låda brukar jag göra till barnen till  Julen eller Påsk 

när vi vuxna äter Janssons Frestelse .

Ingen blir lyckligare än barnen , när de får en egen låda * !






MANNAGRYNSPUDDING MED DINKEL 4 - 5 PORT .

 


                         HEJSAN  !


När  vi var små , min  syster och jag ,  gjorde 

 farmor  eller  mamma ,   mannagrynspudding 

till oss alla .

Men nu för tiden har det kommit nya produkter

som Dinkelmannagryn .

Så nu använder jag det ,  mm.....så  gott !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl dinkelmannagryn

8 dl mjölk

2 ägg 

1 äggula

4 msk socker

2 bittermandlar

salt -några stänk , 

till 1 kryddmått        


SÅ HÄR GÖR DU :


1)  SÄTT ugnen på 225 grader .

2)  KOKA upp mjölken  med 1 krm  salt.

Sänk värmen och vispa i mannagrynen .

Låt sjuda ca 5 min till en tjock gröt utan 

klumpar .  Låt det svalna .

3)   BLANDA i äggen och äggulan .

Smaksätt med socker och finriven bittermandel .

Häll gröten i en smord ugnssäker form .

4)  GRÄDDA mitt i ugnen i 20 - 30 min.

SERVERA mannagrynspuddingen med 

körsbärssylt eller saftsås .

mm...så himla gott !

NJUT !


LYCKA TILL !



tisdag 28 februari 2023

MINA ENKLA MORGONLIMPOR, 2 ST. ( IN I KALL UGN ) .

 

                   HEJSAN !


Underbart mjuka och saftiga limpor som 

går lätt att skära upp i tunna skivor.

Du ska ställa in bröden i KALL UGN .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

6 dl ljummet vatten

1 dl mörk sirap

3 msk rapsolja

2 tsk salt

8 dl vetemjöl

8 dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA JÄSTEN 

i en bunke och lös upp den i det 

fingervarma vattnet .

2)  RÖR NER sirap, olja och salt .

3)  BLANDA  ner mjöl- sorterna 

och knåda till en smidig deg .

4)  DELA DEGEN i två bitar och forma

dem till limpor.

Lägg dem bredvid varandra på en bakplåt

med bakplåtspapper .

Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna .

5)  SÄTT IN BRÖDEN i mitten i en KALL UGN 

och sätt temperaturen på 200 grader .

Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar .

6)  LÅT BRÖDEN stå i ugnsvärmen i ca 50 minuter .

- kul att titta på när de jäser i ugnen ! !


De här bröden är alltid poppis när grabbarna kommer hem !

Då går limporna åt !


ALL LYCKA TILL !

MINA GODA MUMS , MED LYXTOPP . 30 bitar.

 


                  HEJSAN  !


Kärleksmums, Snoddas , Fiffi-rutor här har 

det kära barnet med de många namnen fått

en kaffe- & likörkräm på toppen . mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

225 g smör /margarin

3 ägg

4 dl strösocker

6 dl vetemjöl

1/2 dl kakaopulver

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

2 dl mjölk

TOPPING :

100 g smör 

5 dl florsocker

1/2 dl kakaopulver

1 msk vaniljsocker

2 1/2 msk starkt kallt 

kaffe

2 1/2 msk kahlua kaffelikör 

* GARNERING :

ca 1 dl kokosflingor

5 - 10 droppar röd

hushållsfärg.

UGN :200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SMÄLT smöret och låt det svalna .

Vispa ägg och socker vitt och pösigt .

2)  BLANDA mjöl, kakao, vaniljsocker

och bakpulver .

Rör ner detta i smeten växelvis med mjölk

och smör .

Häll smeten i en stor långpanna.

Grädda i nedre delen av ugnen 12 - 15 min.

Låt kallna .

3) TOPPING :
SMÄLT smöret .

Dra kastrullen från värmen och rör ner florsocker,

kakao och vaniljsocker .

Smaksätt med kaffe och likör.

Bred krämen på kakan .

4)  GARNERING :

VÄND rumt kokos och hushållsfärg i en skål så att

kokosen blir jämnt färgad .

5) STRÖ flingorna över glasyren och låt stelna .

Skär i bitar .

mm...! så fina till kaffebordet  !


LYCKA TILL !





måndag 27 februari 2023

MINA RIKTIGT GODA, OST-FYLLDA DINKELSNURROR , 30 ST SMÅ.

 


                         HEJSAN !


Som kanelbullar fast fyllda med smakrik ost 

och solrosfrön !

Dekorativt som brytbröd på buffe'n eller att

bara skämma bort sig  med  till  frukost ....


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl rumstempererat vatten

1 1/2 tsk salt

ca 12 dl siktat dinkel

50 g smör/margarin

FYLLNING & GARNERING

150 g lagrad ost , riven

1 dl solrosfrön

1 ägg till pensling

UGN :  200 GRADER 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen i en bunke .

Häll på vatten , rör tills jästen är upplöst.

Tillsätt salt och det mesta av mjölet .

Klicka i smör.

Arbeta degen smidig .

Låt jäsa ca 11/2  timme.

2)  FYLLNING  :  

STJÄLP upp degen och kavla till  en platta,

60 x 30 cm ,

Strö på det mesta av osten och solrosfröna , 

spara lite till garnering .

Rulla samman från långsidan och skär i 30 bitar.

Placera bullarna ganska tätt i en stor långpanna.

Låt jäsa i ca 45 minuter.

3)  GARNERING :

VISPA  ägget lätt och pensla bullarna .

Strö över resten av osten och solrosfröna .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter.

Hoppas det smakar .


TIPS !  Frys in & sprödvärm efter hand .

                       LYCKA TILL !

MINA GODA , SESAM - & LINGONBULLAR , ca 24 ST. mm....!

 


                             HEJSAN  !

Det fiffiga med de här långpannebaket är

den långa jästiden - att använda den till 

nytta eller nöje !

Och utan alltför stor ansträngning kan frysen

sedan fyllas med många goda bullar  !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross

1 dl linfrö

2 dl kokande vatten

2 dl rumsvarmt vatten

25 g jäst

1 dl lingonsylt

1/2 dl vetegroddar 

1/2 dl sesamfrön

1/ 2 msk salt

ca 1 liter vetemjöl Special

UGN :  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  rågkross , linfrö och kokande vatten .

Låt stå minst 1 timma .

2)  SMULA jästen i en bunke .

Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen löser sig .

Tillsätt linfröblandningen, sylt, groddar, sesamfrön, salt

och det mesta av mjölet .

Arbeta degen tills den släpper skålens kant .

LÅT JÄSA i 2 TIMMAR .

3) PLATTA ut degen med mjölade händer i en stor 

långpanna .

Skär degen i rutor .

Låt jäsa i 40 minuter .

4)  GRÄDDA  i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter .

Låt alltid degen jäsa på  en  dragfri plats 

skyddad av en ren handduk .


LYCKA TILL !