lördag 19 april 2008

Mauds mustiga Ärtsoppa 8 port.

500g gula torra ärter
blötläggningsvatten
1 msk salt per liter vatten.

Kokning:
1,5liter vatten
1stor gul lök
2 lagerblad
14 st. kryddnejlikor
10-12st svartpepparkorn
300g rimmat fläsk

Gör så här:
Skölj ärterna och lägg dem i blöt
med salt i vattnet.
ca 8-10 timmar, eller över natten.
Slå bort blötläggningsvattnet .
Slå på nytt kokvatten.
Skala löken och fäst lagerbladen i ett snitt.
Stick också in nejlikorna, eller några av dem.
Lägg i resten samt svartpepparkornen.
Lägg också i fläskbiten och låt den koka med.
Sjud soppan sakta i 1-1,5 timme.
Smaka av soppan med mer salt om det behövs
Fläsket ger ju en hel del sälta.
Plocka ur fläsket och servera det vid sidan av ,
med den hemlagade Senapen.
Smaka av med timjan och mejram.

om man har tid prova gärna denna soppa.

Inga kommentarer: