tisdag 25 augusti 2015

NYPONBRÖD 2 STYCKEN .

HEJSAN !

Här är ett gott och lite annorlunda MATBRÖD ,
som passar bra med smör och pålägg .

50 g margarin /smör
5 dl lättmjölk
50 g jäst
1 dl NYPONPULVER( hälsokost)
1 dl vetegroddar
2 tsk salt
cirka  12 dl lantvetemjöl

Så här gör DU:
SMÄLT margarinet/smöret  och tillsätt mjölken.
Låt blandningen bli fingervarm.
Rör ut jästen med degsbadet .
TILLSÄTT nyponpulver , vetegroddar , salt och
sist lantvetemjöl .
ARBETA degen smidig i bunken och jäs den
övertäckt omkring en halvtimme .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den smidig .
Dela degen i två delar och forma varje del till en
rund bulle .
Lägg  bullarna på smord plåt och platta till dem något .
Jäs dem under duk  30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA  bröden  med ljummet vatten och strö  på
sammanlagt 1/2 msk vetegroddar .
GRÄDDA  på nedersta falsen  ca 35 minuter.
Lägg folie över 20 minuter  så att bröden inte blir
alltför mörka .
Låt dem svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: