lördag 2 januari 2021

RÖDLÖKS - OCH PALSTERNACKSLIMPOR , 2 ST .




                                           HEJSAN !

RÖDLÖKEN  och  PALSTERNACKAN 
ger  brödet  en  söt  och  speciell  smak  .
Vi gillar  det !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  stora  rödlökar
1  palsternacka
olivolja  till  stekning
25  g  jäst
4  dl  vatten
1 1/2  tsk  salt
1/2 dl olivolja
2  dl  grovt  DINKELMJÖL
9 - 10  dl  vetemjöl Special

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  hacka  löken .
Skala  och  riv  palsternackan .
Fräs  lök  och  palsternacka i en  stekpanna  med  olja .
Löken  och  palsternackan  ska  bli  mjuka  och  glansiga .
Låt  det  kallna .
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke  och  tillsätt  ljummet  vatten .
Rör  om  tills  jästen  lösts  upp .
Tillsätt  lök,  palsternacka,  salt,  olja,  DINKELMJÖL  och  
det  mesta  av  vetemjölet och  arbeta  ihop  till  en  kladdfri 
deg .   ARBETA  degen  i  en  hushållsmaskin  i  5  min  eller
för  hand  i  10  minuter .  LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  1 tim.
TA  UPP  degen  på  ett  mjölat  bakbord  och  knåda  den  något.
DELA  degen  i  2  delar  och  kavla  ut  varje  del  till  en  platta 
som  mäter  25 x 25 cm .
RULLA  ihop  till  en  rulltårta  och  lägg  över  på  en  plåt  med
bakplåtspapper .
STRÖ  på  lite  vetemjöl  och låt  bröden  jäsa  under  bakduk  
ca  30  minuter .  
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
GÖR  3- 4  snitt  i  bröden   med  en  riktigt  vass  kniv precis  innan
gräddningen .   GRÄDDA  en  bit  ner  i  ugnen ,  ca  45  minuter .
LÅT  bröden  svalna  på  ett  galler  utan  bakduk .

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: