torsdag 14 oktober 2021

BRÖD i GRYTA , 1 STORT BRÖD .

 


                                           HEJSAN  !

Det här brödet var kul att baka , Dottern, tog med sig receptet 

när vi träffades här hemma .  Vacker form och hög kant .

HÄR ÄR RECEPTET :

30 g jäst

3 dl kallt vatten

1/2 dl olivolja

1/2  msk salt 

1 tsk ättikssprit (12 %)

2 msk honung

4 dl siktat dinkelmjöl 

5 - 6  dl vetemjöl special , ( om DU vill ha grövre bröd ,byt ut till 2 dl grahamsmjöl )

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en bunke, använd gärna en  degassistent .

TILLSÄTT  kallt vatten, olja, salt, ättikssprit och honung .

Rör ut jästen väl .

TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta degen väl i 10 min

helst i maskin .

LÅT degen jäsa med bakduk i ca 40 minuter .

Arbeta degen i ca 1 minut i bunken ,  täck med bakduk 

och låt jäsa i ytterligare 40 minuter .

SMÖRJ  en gjutjärnsgryta (4 -5 liter)med olivolja eller smör /margarin.

TA upp degen på mjölad bänk och knåda den väl .

Banka ut den lite och vik in sidorna mot mitten .  Tryck till väl .

Vänd ner degen i grytan så att skarven kommer nedåt .

Låt jäsa under bakduk i 1 timme .

SÄTT ugnen på 225 grader.  Ställ in en form med varmt vatten i botten av ugnen.

Ställ in grytan i mitten av ugnen, med locket på .  GRÄDDA i 20 minuter .

TA ut formen med vatten och ta bort locket på grytan .

GRÄDDA ytterligare 10 - 15 minuter  tills brödet låter ihåligt när man knackar på det .

LÅT svalna på galler under bakduk .

HIMLA GOTT BRÖD,  TILL SOPPA  eller SKALDJUR 

 - tillsammans med  lite smör och en god ost !

LYCKA TILL !


Inga kommentarer: