HEJSAN !
Det här brödet var kul att baka , Dottern, tog med sig receptet
när vi träffades här hemma . Vacker form och hög kant .
HÄR ÄR RECEPTET :
30 g jäst
3 dl kallt vatten
1/2 dl olivolja
1/2 msk salt
1 tsk ättikssprit (12 %)
2 msk honung
4 dl siktat dinkelmjöl
5 - 6 dl vetemjöl special , ( om DU vill ha grövre bröd ,byt ut till 2 dl grahamsmjöl )
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke, använd gärna en degassistent .
TILLSÄTT kallt vatten, olja, salt, ättikssprit och honung .
Rör ut jästen väl .
TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta degen väl i 10 min
helst i maskin .
LÅT degen jäsa med bakduk i ca 40 minuter .
Arbeta degen i ca 1 minut i bunken , täck med bakduk
och låt jäsa i ytterligare 40 minuter .
SMÖRJ en gjutjärnsgryta (4 -5 liter)med olivolja eller smör /margarin.
TA upp degen på mjölad bänk och knåda den väl .
Banka ut den lite och vik in sidorna mot mitten . Tryck till väl .
Vänd ner degen i grytan så att skarven kommer nedåt .
Låt jäsa under bakduk i 1 timme .
SÄTT ugnen på 225 grader. Ställ in en form med varmt vatten i botten av ugnen.
Ställ in grytan i mitten av ugnen, med locket på . GRÄDDA i 20 minuter .
TA ut formen med vatten och ta bort locket på grytan .
GRÄDDA ytterligare 10 - 15 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar på det .
LÅT svalna på galler under bakduk .
HIMLA GOTT BRÖD, TILL SOPPA eller SKALDJUR
- tillsammans med lite smör och en god ost !
LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar