HEJSAN !
FÖRR OM ÅREN BAKADE JAG OFTA BRÖD I KORGAR ,
ALLTSÅ, JÄSNING I KORGAR .
DET ÄR SÅ VACKERT MÖNSTER PÅ BRÖDEN, AV KORGEN !
HÄR ÄR RECEPTET :
5O g jäst
5 dl vatten eller
2 1/2 vatten och 2 1/2 mjölk
1 1/2 dl solrosfrön
1 msk linfrön
1 tsk salt
1 msk flytande honung
6 dl DINKELMJÖL av fullkorn
7 dl vetemjöl - BERTE QVARN
UGN 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i degbunken .
Värm upp mjölk och vatten eller bara vatten
till fingervarmt 37 grader och häll över jästen
så den löser upp sig .
TILLSÄTT olja, solrosfrön, salt, honung, linfrö,
DINKELMJÖLET och det mesta av vetemjölet.
ARBETA samman i maskin eller för hand
10 min för maskin, 15 min för hand .
LÅT jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter .
TA upp brödet på mjölat bakbord och dela i
två lika delar .
Forma till två runda bröd och lägg i lätt
mjölade korgar , gärna med fint mönster .
LÅT jäsa i ca 30 minuter .
SÄTT PÅ UGNEN .
Stjälp upp brödet på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ca 35 minuter.
LÅT svalna på galler med bakduk över.
LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar