fredag 4 februari 2022

GROVKAKOR MED FULLKORN AV RÅG , 10 ST .

 


                                 HEJSAN  !


Det här brödet är så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

50  g  jäst

5  dl  vatten

3  dl  fullkorn  av  råg

2  tsk  salt

5  dl  grovt  rågmjöl

6  dl  vetemjöl

1 dl solrosfrön


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  rågkornen i en skål .

SLÅ  på varmt vatten så att det täcker och låt dem stå över natten i köket .

SMULA  jästen i en degbunke . VÄRM vattnet till 37 grader .

HÄLL det över jästen och rör om tills den har löst upp sig .

SILA av allt vatten på  tågkornen .

BLANDA ner dessa  tillsammans  med salt och det grova rågmjölet .

TILLSÄTT vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg.

SPARA en del av vetemjölet till utbakningen .

LÅT degen jäsa till dubbel storlek i 30 - 40 minuter.

TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund.

DELA degen i 10 bitar och forma dem till små runda kakor (10-12 cm) .

LÄGG brödkakorna på bakpappersklädd plåt, nagga dem lätt med 

en gaffel .  LÅT dem jäsa i 20 - 30 minuter.

GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 10 - 15 minuter.

PENSLA  efter halva tiden med lite vatten .

och strö över solrosfrön.

LYCKA TILL !


Inga kommentarer: