HEJSAN !
DET här är ett himla gott bröd , med mycket att tugga på !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl blandade gryn eller gryn - blandning
50 g smör / margarin
9 dl vatten
50 g jäst
2 msk sirap
1/2 msk salt
1/ 2 msk anis, fin stött
1/2 msk fänkål fin stött
ca 1 liter vetemjöl
UGN 200 grader ca 30 minuter .
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp gryn - till exempel havregryn, krossat vete ,
krossat råg, kanske lite linfrö - eller färdig gryn blandning
och häll i en stor bunke .
KOKA upp 7 dl vatten .
Skiva smöret över grynen , häll det kokande vattnet över ,
rör om och låt blandningen svalna till fingervärme .
VÄRM resterande vatten till fingervärme och rör ut jästen i det.
Häll ner detta i gryn- blandningen tillsammans med sirap, salt och
kryddor .
Arbeta in det mesta av vetemjölet och lämna degen att jäsa under bakduk
i ungefär en halvtimme .
ARBETA samman degen i bunken och vält upp den i en långpanna klädd
med bakplåtspapper .
Strö lite mjöl över degen och kavla ut den så att det täcker hela pappret .
DELA med en bakbords -skrapa först i fjärdedelar och sedan i mindre
rutor 4 x 6 cm .
Lägg en bakduk över och låt jäsa ytterligare ungefär en halvtimme .
GRÄDDA brödet i 200 graders ugnsvärme mitt i ugnen i 30 min.
Dra sedan över bakplåtspappret med brödet på till ett bakgaller, låt
låt brödet svalna under bakduk och bryt det i bitar före servering .
LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar