HEJSAN !
När jag var liten flicka och bodde hos farmor å farfar
så bodde det en gammal tant på samma trappavsats som
vi , kanske var Tant Jensen , inte så gammal som vi barn
trodde , men vi skulle alltid niga när hon kom .
Kakan var jättegod som tant Jensen bakade ,och farmor
fick receptet , som jag har gjort många gånger .
Årtalet var 1950 .
HÄR ÄR RECEPTET :
350 g vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 1/2 msk strösocker
1 stort ägg
1/2 dl mjölk
50 g jäst
FYLLNING :
2 äggulor
1 msk strösocker
1 tsk mjöl
1 1/2 dl mjölk
GARNERING :
50 g smör /margarin
2 msk socker
suckat och russin efter smak
PENSLING 1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
1, BÖRJA med vaniljkrämen .
Vispa samman äggulor socker, mjöl och mjölk
i en kastrull . Låt sjuda tills det tjocknar .
Smaksätt med vanilj . Låt krämen kallna vispa då och då .
2, HACKA samman vetemjöl, smör och socker till en
finkornig massa ,
3, TILLSÄTT ägg och jäst utrörd i mjölk .
4, ARBETA samman degen , kavla ut knappt hälften
och lägg den i en smord form med löstagbar kant .
5, BRED vaniljkrämen över degen .
6, KAVLA ut resten av degen till en avlång kaka .
7, BRED på smör, strö på socker, suckat och russin .
8, RULLA degen till en rulle skär den i 6 jämna bitar
och ställ bitarna i formen med snittytan upp . På vaniljkrämen .
9, PENSLA med lätt uppvispat ägg .
10, GRÄDDA i 200 graders ugn 40 minuter.
Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden .
Prova med sticka .
LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar