HEJSAN !
KUMMIN , är en av våra brödkryddor till Julen .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl kallt vatten
10 g rumsvarmt smör
2 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk kummin , stött eller mald
1/2 msk ättikssprit, 12 procent
8 dl fint rågmjöl
5 - 6 dl vetemjöl special
TILL PENSLING :
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMULA ner jästen i en bunke.
Tillsätt vattnet och rör ut jästen .
2, BLANDA ner övriga ingredienser och
arbeta degen kraftigt till en smidig deg .
Ta eventuellt i mer vetemjöl om degen
känns lös .
3, LÅT degen jäsa i rumstemperatur
under bakduk i minst 2 timmar .
4, KNÅDA degen och kavla ut den till
fyra platta runda kakor, ca 15 cm i diameter.
5, LÄGG dem på 2 plåtar med bakplåtspapper .
Nagga dem med en gaffel.
Låt dem jäsa i ytterligare 1 timma .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
6, GRÄDDA bröden mitt i ugnen i ca 15 minuter .
Pensla brödkakorna direkt efter gräddningen med
kallt kaffe .
Låt dem kallna på galler under en bakduk .
LYCKA TILL OCH GOD - JUL !

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar