lördag 13 november 2010

FILEFYLLD MIDDAGSPAJ. 4 PORT .

Det här är en riktig FESTMÅLTID.
Pajen är godast att servera varm.

GRÖVRE PAJDEG:
2dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
el. grovt rågmjöl
2 krm salt
150g smör el.margarin
2msk kallt vatten

Så här gör DU:
Blanda mjöl,salt o matfett
i en skål el. matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta
till en boll.
Lägg degen i plastfolie.
Låt degen vila kallt i 30 min.

FYLLNING:
400g fläskfile
2-3 msk smör el.marg.
4 morötter
2 palsternackor
10 cm purjolök
3ägg
3 dl gräddfil
2dl riven lagrad ost
1krm svartpeppar
1 tsk salt
1/2 dl finklippt gräslök
2 msk finhackad persilja
GARNERING:
Några tomatklyftor
Valfria salladsblad.
UGN:225 GRADER.

Så här gör DU:
Kavla eller tryck ut degen
i en pajform,ca 24 cm i diam.
Nagga bottnen med en gaffel.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10min.

Ansa och skär fläskfileen
i tunna skivor.
Hetta upp hälften av matfettet
i en stekpanna och stek fileskivorna
snabbt, så de får lite färg
på båda sidorna.
Ställ åt sidan.

Skala morötter och palsternackor.
Skiva tunt el. skär dem i bitar
ca 1x1 cm.
Ansa och strimla purjolöken.

Smält resten av matfettet i
stekpanna och fräs rotfrukter
och purjo mjuka.
Fördela i pajskalet.

Vispa ihop ägg och gräddfil.
Tillsätt ost och örtkryddor.
Häll äggblandningen i paj-
formen och tryck ner
fläskfileeskivorna runt kanten.
GRÄDDA,mitt i ugnen tills fyllningen
har stelnat och ytan har fått
fin färg,ca 30-35 minuter.
GARNERA med gröna blad i mitten.

det tar en liten stund
att göra men det är det värt.

SÅ, ALL LYCKA TILL!

Inga kommentarer: