fredag 26 november 2010

JUL-TRÄD, KARDEMUMMAKNUTAR.

Här är receptet på den bulle
som vi i min familj alltid haft
till 1:a advent eller julafton.

Utbakning av julträd:

Lägg små runda bullar
som en triangel,
med 2-3 bullar som skaft.
Jäs,pensla,strö över med
pärlsocker och grädda.

50 g jäst
200g smör el. margarin
5dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1msk stött kardemumma
ca 1 1/2 liter vetemjöl
PENSLING:
SMÄLT SMÖR+LITE VATTEN  Eller 1 UPPVISPAT ÄGG.

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull,
töm i mjölken och låt
blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och
rör tills den är löst.
Tillsätt socker,salt,kardemumma
och nästan allt mjölet.
Arbeta degen smidig.
Låt den jäsa 30-40minuter.

Arbeta upp degen på mjölat bakbord.
Lägg nu små runda bullar som en triangel.
Börja med 1 bulle längst upp och sluta
med 7 bullar längst ner.                                                                               
2 lite avlånga bullar till stam.   Bullarna jäser ihop.                                 
                                                                                                               
Låt trädet jäsa 30-40 minuter.                                                          
PENSLA:med smör och vatten, el. ägg,                                             
strö på pärlsocker.                                                                                
GRÄDDA:200 i GRADER 20-25minuter.                                  
När DU ska servera JUL-TRÄDET                                                       
sätt små FÖDELSE-DAGSLJUS i bullarna.                                          
Och TÄND LJUSEN.
Släck ner takbelysningen och
se glädjen i barnens ögon.

BLÅS UT ljusen innan trädet serveras.

Givetvis kan DU ha saffran i degen
Om DU tycker.

Hoppas att DU provar att göra detta träd,
det är det verkligen värt.

TREVLIG HELG!
ALL LYCKA TILL!

Inga kommentarer: