onsdag 10 november 2010

DILLKÖTT. 6 PORT.

Här är återigen ett barndomsminne.
Då blev det kalas,då kom det gäster.

2 kg fläsklägg,
bogbladstek,eller
800 g benfri picnic-bog
vatten
2 tsk salt /liter vatten
2 morötter
1 gul lök
dillstjälkar
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn

DILLSÅSEN:
5dl buljong
4 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl finhackad dill
1 1/2 msk vinäger
2 msk socker
svartpeppar, ev.salt.

Så här gör DU:
Lägg köttet i en kastrull.
Mät upp och häll på så mycket
kokande vatten att det täcker köttet.

Låt allt koka upp och ta bort ev.skum.
Lägg i skalade och i bitar skurna
morötter och lök.
Därefter salt,kryddor och dillstjälkar.
Koka allt sakta tills att köttet är mört
och släpper ev. ben.
Räkna 1 - 1 1/2 timme.
Stick gärna en kött- termometer
i den tjockaste delen.
80 grader ska den visa,
när köttet är klart.

Ta grytan från värmen och låt den
stå i 20 minuter,för efterkokning.
Då blir det ett mört och saftigt kött.
Lossa köttet från ev. ben.
Skär det i bitar.
Häll 3 dl av den halv-varma buljongen
i en kastrull.
(Eller kalla buljongen)
Rör ned mjölet.
Koka några minuter under omrörning.
Späd med mer buljong.
Häll i grädden.
Smaksätt med dill,kryddor,vinäger,
socker o ev.salt.
Lägg det kokta köttet i såsen och
värm tills första bubblan-INTE KOKA.
SERVERA med kokt potatis.
och sallad.

DU ångrar DIG inte!
LYCKA TILL!

OBS!
DU som vill ha bort allt fett
låter köttet kallna helt.
Då går det att lyfta bort fettkakan.

Inga kommentarer: