måndag 3 oktober 2011

BRYTBRÖD I LÅNGPANNA. 24 BITAR.

Nu känns det nästan som om
hösten är här.
Då kan vi passa på att baka.
Prova det här DU.

1 1/2 dl krossade linfrö
2 1/2 dl kokhett vatten
50 g jäst
100 g smör/margarin
4 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
2 1/2 tsk kummin
1 liter RÅGSIKT+lite vetemjöl
till utbakning.
PENSLING:
Lättvispat ägg.

Så här gör DU:
Låt linfröna svälla i det
heta vattnet tills det blir
som en len gröt.
Smula sönder jästen i en
degbunke.

Smält fettet,slå på mjölken
och låt det bli ljummet.
Rör ut jästen i lite av degspadet,
tillsätt resten av spadet och
arbeta in Rågsikten i omgångar.
Strö över lite mjöl och ställ
degen att jäsa ca 30 minuter.

Slå upp degen på lätt mjölat
bakbord och knåda snabbt ihop
den med lite vetemjöl.

Kavla ut den på bakplåtspapper
ca 3 cm från kanten,lägg över
den i något förvärmd långpanna
(25X35 cm)
Nagga degen .
Sporra ut 24 rutor.
Pensla över lätt med ägg.
(om det inte går med ägg, ta'mjölk)
GRÄDDA: i 225 graders ugn i ca 18 min.

Himla go'a e' dom.
Njut dem aningens ljumma
med smör på.mmm...

LYCKA TILL MED BAKET!

Inga kommentarer: