torsdag 4 augusti 2011

NYPONMOS (FRYSES)

Har DU gjort det här någon gång?

2 liter nypon(1 kg)
3-5 dl vatten
socker efter smak
(gärna rörsocker)

Så här gör DU:
Skölj och snoppa nyponen.
Dela dem och ta ur kärnorna
om de är stora.
Ta den mindre vattenmängden
om de ska passeras i
matberednings-maskin.
Koka dem tills de är mjuka,
30-60 minuter.

Passera dem och blanda med
socker efter smak.
Man kan utesluta sockret.
Låt kallna och förpacka
i engångs-förpackning:
1 1/2dl för 2 personer.

Nu kommer vi till det bästa,

NYPONSOPPAN.
2 port.
1 1/ dl nyponmos
3 1/2 dl vatten
2-3 msk socker
1/2 msk potatismjöl

Så här gör DU:
Koka upp vattnet och
blanda ner moset.
Tillsätt socker efter smak.
Rör ut potatismjölet i lite
kallt vatten och rör ner det
i en fin stråle .
Ge soppan ett uppkok.

Serveras avsvalnad eller
kall med skorpor.
Glass eller vispgrädde i
är gott.

Denna soppa fick mina barn
när de var små, istället
för saft,men utan socker.
Det var de godaste de visste.

Kolla vilken vacker färg soppan har
mot köpesoppa!

ALL LYCKA TILL! VÄL VÄRT TT FÖRSÖK.

Inga kommentarer: