fredag 12 augusti 2011

GRILLAD LAMMLEVER MED SOMMARSALLAD OCH TOMATER. 4-5 PERSONER.

Gillar NI lever? mmm...så gott.

Jag bjuder på detta.
1 1/2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1-2 msk färsk rosmarin
peppar
700 g lammlever skuren
i 1-1 1/2cm tjocka skivor

TOMATSALLAD:
5 tomater med kraftig smak och doft
toppen av en färsk lök
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
salt o peppar
1 msk olivolja

SOMMARSALLAD:
8 små morötter
1/2kg ärtor med skida,
t ex sockerärtor
6-8 salladsblad
2 dl yoghurt naturell
(gärna ekologisk,den är tjockare)
1/2- 1 vitlöksklyfta
salt o peppar
2 msk färskklippt dill

TILLBEHÖR:
1,2 kg färskpotatis
(om det är säsong)

Så här gör DU:
Blanda olja,balsamvinäger,
krossad vitlök,rosmarin,salt
och peppar i en skål och låt
leverskivorna ligga knappt
1 timme i marinaden,dvs den
tid det tar för grillen att bli klar.
Om vädret inte tillåter grillning
utomhus går det bra att grilla i ugnen.

Gör under tiden iordning tomatsalladen.
Lägg tomatskivor på ett fat,strö över
tunna skivor löktopp och häll över
dressing.
Det är viktigt att först blanda vinäger
med senap,salt och peppar och sedan
låångsamt vispa ner oljan så att dressingen
emulgerar,dvs tjocknar.
Tillsätt ev lite vatten.
Droppa sedan dressingen över salladen
och låt den stå och dra tills den ska serveras.

Låt marinaden rinna av levern och grilla skivorna
ganska nära glödbädden 3-4 min på varje sida.

Skär morötterna i mindre bitar och blanda
med ärtor och hackade salladsblad.
Blanda yoghurten med hackad vitlök,salt,peppar
och färsk dill och använd som dressing.

Koka potatisen 15-20 min.

Så nu är det klart.
Det tar en stund att pilla med,
men kanske är Ni flera och kan
hjälpas åt.

TREVLIG KVÄLL!
LYCKA TILL!

Inga kommentarer: