onsdag 30 november 2016

LJUST BRÖD MED RÅG, 1 BRÖD.

  


       HEJSAN !

Ibland kan det vara gott att äta ljust bröd, detta är ju dessutom nyttigt.
Himla  gott  ska jag säga !

Kallt vatten och lite längre jästid ger luftigt och fint bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
5 dl  kallt vatten,
1 msk olja,
1/2 msk salt,
4 dl  RÅGSIKT,
8- 9 dl vetemjöl special ,
UGN :225 GRADER + 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en skål.
Tillsätt lite vatten  och  vispa  ut  jästen .
Häll   i  resten  av  vattnet  tillsammans  med  övriga  ingredienser
men spara  lite  vetemjöl  till  utbakningen.
ARBETA  degen  smidig  med  elvispens  degkrokar.
Låt  jäsa  under  duk  ca  1 1/2 timma.
KNÅDA  igenom  degen  på  mjölat  bakbord.
Forma  ett  stort  bröd  på  en  plåt  med  bakplåtspapper
och  låt  jäsa  under  duk  ca  45  minuter .
SNITTA  brödet  med  en  riktigt  vass  kniv  eller  rakblad
och  sätt  in  plåten   i  nedre  delen  av  ugnen  .
SÄNK ugnsvärmen  till  200 grader  och  grädda  ca  40 min.

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: