onsdag 30 november 2016

GRANBRÖD 1 STORT I LÅNGPANNA.




     HEJSAN !

 Det  här  brödet är både  gott att äta och  vackert att titta på.

 HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl  grynblandning (AXA)
4 dl  vatten,
1/2 dl olja ,
1/2 dl ljus sirap,
1 dl lingonsylt,
2 tsk salt,
50 g jäst ,
4 dl vatten ,
ca 1, 25 kg vetemjöl (1,9 -2,1 liter)

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  grynblandningen, vatten, olja,  sirap ,
lingonsylt  och  salt  i  en kastrull.
LÅT  alltsammans  koka  under  omrörning.
Dra  kastrullen  åt  sidan  och  lägg  på  ett  lock.
Låt  blandningen  stå  och  svälla  tills  temperaturen
är  ca  37  grader .
SMULA  ner  jästen  i en  degbunke .
Värm  vattnet  till  37  grader och  lös  upp  jästen
med  detta .
Tillsätt  grötblandningen  och  arbeta  ner  vetemjölet, 
lite  i  taget,  till  en  smidig  men  ganska  lös  deg.
LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  till  nästan  dubbel
storlek .
ARBETA  ihop  degen  och  kavla  eller  tryck  ut  den
i  en  smord  långpanna.
Nagga  den.
Spara  en  liten  bit  till  garnering .
LÅT  degen  jäsa  övertäckt  tills  den  reser  sig  igen
efter  ett  lätt  tryck  .
Rulla  resterande  deg  till  en  längd, forma  den  till
siluetten  av  en  gran  och  lägg  den  på  brödet.
GRÄDDA  brödet  i  200 grader  15- 20  minuter.
Låt  det  svalna  och  skär  det  i  rutor.

Det  blir  så  vackert
och  det är riktigt gott !

LYCKA  TILL  !

Inga kommentarer: