onsdag 30 november 2016
GRANBRÖD 1 STORT I LÅNGPANNA.
HEJSAN !
Det här brödet är både gott att äta och vackert att titta på.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl grynblandning (AXA)
4 dl vatten,
1/2 dl olja ,
1/2 dl ljus sirap,
1 dl lingonsylt,
2 tsk salt,
50 g jäst ,
4 dl vatten ,
ca 1, 25 kg vetemjöl (1,9 -2,1 liter)
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grynblandningen, vatten, olja, sirap ,
lingonsylt och salt i en kastrull.
LÅT alltsammans koka under omrörning.
Dra kastrullen åt sidan och lägg på ett lock.
Låt blandningen stå och svälla tills temperaturen
är ca 37 grader .
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen
med detta .
Tillsätt grötblandningen och arbeta ner vetemjölet,
lite i taget, till en smidig men ganska lös deg.
LÅT degen jäsa under bakduk till nästan dubbel
storlek .
ARBETA ihop degen och kavla eller tryck ut den
i en smord långpanna.
Nagga den.
Spara en liten bit till garnering .
LÅT degen jäsa övertäckt tills den reser sig igen
efter ett lätt tryck .
Rulla resterande deg till en längd, forma den till
siluetten av en gran och lägg den på brödet.
GRÄDDA brödet i 200 grader 15- 20 minuter.
Låt det svalna och skär det i rutor.
Det blir så vackert
och det är riktigt gott !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar