söndag 19 februari 2017

SYRLIGT RÅGBRÖD 2 ST.

 

              HEJSAN !

HIMLA  gott rågbröd.
Potatisen drygar ut och gör dessutom brödet saftigt .

HÄR ÄR RECEPTET :

UGNSVÄRME :  175 GRADER.
50 g jäst,
6 dl svagdricka,
4 dl filmjölk,
2 kokta,  pressade potatisar,
1 msk salt,
½ dl sirap,
1 ½ liter fint rågmjöl (750g)
ca 1 liter vetemjöl (600g),
smör/margarin till plåten.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke.
Värm svagdricka och filmjölk så att
blandningen blir fingervarm - 37 grader.
HÄLL  lite  av den ljumma vätskan över
jästen och rör om så  att den löser sig.
TILLSÄTT resten av vätskan , potatisarna,
saltet , sirapen  och  rågmjölet .
Arbeta ihop det hela till en deg.
TILLSÄTT vetemjöl, lite i sänder.
Spara lite mjöl till utbakningen .
Arbeta degen smidig.
LÅT jäsa på varm, dragfri plats ca 45min.
TAG upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den smidig .
DELA degen i två delar .
Rulla dem till längder.
LÄGG längderna på smord plåt och låt
jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
GRÄDDA  bröden i ugn vid 175 grader
ca 45 minuter.
Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.

Hoppas att Ni gillar dem !

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: