måndag 3 juli 2017

SAFTIGT GRAHAMSBRÖD 3 FORMBRÖD.



                HEJSAN !
Ibland känner jag en sådan lust att baka, trots att solen skiner
och jag borde gå ut !
Men då tänker jag ,  att jag har igen det på längre sikt .
Så idag ska vi  GÖRA SKÅLLAT MATBRÖD!

HÄR ÄR RECEPTET :

SKÅLLNING :
6 dl grahamsmjöl ,
6 dl vatten , 37 grader
TILL  RESTEN  AV DEGEN :
100 g jäst ,
6 dl  vatten ,
3 msk olja ,
1 msk salt ,
1 msk socker ,
1 msk krossad anis , (eller mer)
1 msk krossad fänkål (eller mer )
4 dl havrekli ,
6 dl grahamsmjöl ,
5-6 dl KÄRN Vetemjöl ,
(BERTE- QVARN)
1 ½ dl vetekross , till formarna,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÅLLNING :
HÄLL  6 dl  grahamsmjöl i en skål och  koka upp
vattnet och slå över det heta vattnet .
Rör om.
MEDAN  skållningen  svalnar till  37 grader,
förbereds  resten av degen.
SMULA  jästen i degbunken och häll över en del
av det 37- gradiga vattnet och rör om så att jästen
löser sig .
Tillsätt  det sista vattnet , oljan  och kryddorna.
BLANDA så ner den avsvalnade skållningen,
havrekliet  och  grahamsmjölet och rör om noga.
TILLSÄTT till sist vetemjölet - (degen blir som en seg gröt)
SMÖRJ  3 avlånga brödformar och beströ dem med
vetekross .
Portionera ut degen i formarna och jämna till ytan.
LÅT jäsa  60 minuter under bakduk.

GRÄDDA  i 175 graders ugn  på nedersta falsen
i 60 minuter .

DET HÄR ÄR ETT SAFTIGARE OCH KOMPAKTARE
BRÖD SOM HÅLLER SIG FINT I FLERA DAGAR.
KÄCKT  att ta med ut som matsäck till stranden !

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: