måndag 3 juli 2017
SAFTIGT GRAHAMSBRÖD 3 FORMBRÖD.
HEJSAN !
Ibland känner jag en sådan lust att baka, trots att solen skiner
och jag borde gå ut !
Men då tänker jag , att jag har igen det på längre sikt .
Så idag ska vi GÖRA SKÅLLAT MATBRÖD!
HÄR ÄR RECEPTET :
SKÅLLNING :
6 dl grahamsmjöl ,
6 dl vatten , 37 grader
TILL RESTEN AV DEGEN :
100 g jäst ,
6 dl vatten ,
3 msk olja ,
1 msk salt ,
1 msk socker ,
1 msk krossad anis , (eller mer)
1 msk krossad fänkål (eller mer )
4 dl havrekli ,
6 dl grahamsmjöl ,
5-6 dl KÄRN Vetemjöl ,
(BERTE- QVARN)
1 ½ dl vetekross , till formarna,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLNING :
HÄLL 6 dl grahamsmjöl i en skål och koka upp
vattnet och slå över det heta vattnet .
Rör om.
MEDAN skållningen svalnar till 37 grader,
förbereds resten av degen.
SMULA jästen i degbunken och häll över en del
av det 37- gradiga vattnet och rör om så att jästen
löser sig .
Tillsätt det sista vattnet , oljan och kryddorna.
BLANDA så ner den avsvalnade skållningen,
havrekliet och grahamsmjölet och rör om noga.
TILLSÄTT till sist vetemjölet - (degen blir som en seg gröt)
SMÖRJ 3 avlånga brödformar och beströ dem med
vetekross .
Portionera ut degen i formarna och jämna till ytan.
LÅT jäsa 60 minuter under bakduk.
GRÄDDA i 175 graders ugn på nedersta falsen
i 60 minuter .
DET HÄR ÄR ETT SAFTIGARE OCH KOMPAKTARE
BRÖD SOM HÅLLER SIG FINT I FLERA DAGAR.
KÄCKT att ta med ut som matsäck till stranden !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar