lördag 23 september 2017

HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD 75 ST .



                        HEJSAN !

HIMLA  GOTT  KNÄCKEBRÖD,  PROVA  ATT  GÖRA  DET  DU  OCKSÅ !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  dl  rågkross,
3  dl  vatten,
50  g  jäst,
50  g  smör/margarin
eller  ister,
2  dl  vatten,
1  tsk  salt,
4-5  dl  grovt  rågmjöl,
vetemjöl  till  utbakning.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  rågkross   och  3  dl  vatten  på  svag  värme
under  lock  i  10  minuter.
Rör  om  då  och  då  så  att  det  ej  fastnar  i  botten.
LÅT  blandningen  svalna  tills  den  blir  fingervarm
ca  37  grader .
Smula  ner  jästen  i  en  degbunke  .
Smält  matfettet,  häll  på  vattnet  och  värm  till  37  grader.
RÖR  ut  jästen  i  lite  av  degspadet.
Tillsätt  resten  av  degspadet  och  därefter  rågkrosset,  salt
och  grovt  rågmjöl.
Arbeta  degen  smidig .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  1  timme.
TAG  upp  degen  på  mjölat  bakbord.
Dela  den  mitt  itu .
Kavla  ut  varje  del  mycket  tunt.
Använd  vetemjöl  vid  KAVLINGEN.
Kavla  först  ut  med  en  vanlig  kavel  och  sedan  med
krus-kavel  eller  nagga  med  en  gaffel .
SPORRA  ut  degen  i  lagom  stora  fyrkanter.
Lägg  dem  på  smord  eller  bakpappersklädd  plåt.
Grädda  bröden  i  250  grader  mitt  i  ugnen  i  ca  5  min.
Låt  knäckebrödet  eftertorka  i  ca  75  grader  tills  det
känns  riktigt  torrt .
FÖRVARA  brödet  torrt  och  varmt.

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: