lördag 23 september 2017

LAXPAJ MED MYCKET OST 6-8 BITAR.



              HEJSAN !

LAX   i  paj  är  en  klassiker  som  alltid  blir  rätt .
mmm...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g  smör  eller  margarin,
3  dl  vetemjöl,
2  msk  kallt  vatten,
200  g  kallrökt  skivad  lax,
4  ägg,
2  dl  vispgrädde,
2  dl  CREME  FRAICHE,
salt,  svartpeppar,
4  dl  riven  Västerbottenost,
1  dl  riven  parmesanost,
3  msk  finhackad  dill,
GARNERING :
kallrökt  skivad  lax,
dill,
citronskiva,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
MIXA  smör  och  mjöl  till  en  smulig  massa,
gärna  i  matberedare.
Tillsätt  vatten  och  arbeta  snabbt  ihop  till  en
deg-boll .  Svep  in  i  plastfolie  och  lägg  i kylen
ca  20  minuter.
TRYCK  eller  kavla  ut  degen  i  en  smord  paj-
form,  ca  24  cm  i  diameter .
Nagga  pajskalet  och  förgrädda  ca  10  minuter.
STRIMLA  laxen .
Vispa  ihop  ägg, grädde, CREME Fraiche,  kryddor.
Rör  ner  ost  och  dill .
FÖRDELA  hälften  av  stanningen  i  pajskalet .
Lägg  ner  3/4  av  laxen  och  häll  i  resten  av
stanningen.
Lägg  de  sista  laxstrimlorna  som  en  solfjäder.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  35  minuter  tills  pajen
stannat  och  fått  fin  färg.
Känn  efter  med  sticka  så  att  den  är  klar  och  täck
eventuellt  med  folie  mot  slutet  om  det  behövs .
GARNERA  med  laxskivor,  dill  och  citronskiva.

LYCKA  TILL !


Inga kommentarer: