måndag 7 maj 2018

SVARTVINBÄRSBRÖD ... 2 ST .





                  HEJSAN !

Den  här  degen  får  inte  vara  kladdig,
om  så  är  fallet - ta  mer  vetemjöl.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
5  dl  vatten ,
1 /2  dl  matolja ,
2 - 2 1/2  dl  tinade  svarta  vinbär
eller  andra  osötade  bär ,
1 1/2  dl  vetekli ,
2  tsk  salt ,
16 - 18  dl  BERTE QVARN -vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÖS  upp  jästen  i  det  fingervarma  vattnet .
Tillsätt  matolja , bär,(inklusive vätskan som blir av tinade bär)
vetekli  och  salt .
Arbeta  sedan  in  vetemjölet  några  dl  i  taget .
Knåda  degen  smidig  och  låt  den  vila  i  bunken  under
bakduk  ca  30  minuter .
STJÄLP  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  dela  den  i
två  lika  stora  bitar .
Forma  bitarna  till  runda  eller  avlånga  bröd .
Lägg  bröden  på  bakpappersklädd  plåt .
Snitta  ytorna  med  vass  kniv  och  lämna  bröden  att  jäsa
i  ca  30  minuter .
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
VRID  ner  värmen  till  200  grader  och  ställ  in  plåten  i
nedre  delen  av  ugnen .
Grädda  i  ca  30  minuter.
Låt  bröden  svalna  på  galler  under  bakduk  för  mjuk  yta .

Jättegott  bröd !

LYCKA  TILL !


Inga kommentarer: