måndag 7 maj 2018
SVARTVINBÄRSBRÖD ... 2 ST .
HEJSAN !
Den här degen får inte vara kladdig,
om så är fallet - ta mer vetemjöl.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl vatten ,
1 /2 dl matolja ,
2 - 2 1/2 dl tinade svarta vinbär
eller andra osötade bär ,
1 1/2 dl vetekli ,
2 tsk salt ,
16 - 18 dl BERTE QVARN -vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS upp jästen i det fingervarma vattnet .
Tillsätt matolja , bär,(inklusive vätskan som blir av tinade bär)
vetekli och salt .
Arbeta sedan in vetemjölet några dl i taget .
Knåda degen smidig och låt den vila i bunken under
bakduk ca 30 minuter .
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord och dela den i
två lika stora bitar .
Forma bitarna till runda eller avlånga bröd .
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt .
Snitta ytorna med vass kniv och lämna bröden att jäsa
i ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
VRID ner värmen till 200 grader och ställ in plåten i
nedre delen av ugnen .
Grädda i ca 30 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk för mjuk yta .
Jättegott bröd !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar