måndag 23 juli 2018

PLOMMONMARMELAD ELLER SYLT...





                                   HEJSAN !

Får Du gott om plommon kan Du göra en god sylt
eller marmelad .
Vilket det blir avgörs av sockermängden  och koktiden

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg plommon ( ca 2 liter),
8 - 9 dl strösocker,
1 vaniljstång ,
eventuellt konserveringsmedel

SÅ HÄR GÖR DU :
Plommonen bör  plockas när de är väl mogna ,
då är de lättast att skala och kärna ur .
Man kan också behålla skalet kvar.
Varva dem med sockret i en syltgryta och lägg
i vaniljstången som delats på längden .
Koka upp långsamt och skaka grytan utan att
röra marmeladen .
*Låt grytan småkoka utan lock 30 min, eller tills
frukten sjunker till botten  och massan börjar
tjockna .
Skumma ytan noga .  Ta bort vaniljstången  och
ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

Om Du vill göra sylt istället minskar Du socker -
mängden till 6 dl och tillsätter CERTO (läs på flaskan hur mycket Du ska dosera)
i den färdiga sylten .
*Koka sylten endast 15 minuter på samma sätt .
Förslut burkarna .
LYCKA TILL !

TREVLIG SOMMAR !

Inga kommentarer: