onsdag 7 november 2018
FARS DAG,- MANDELKRANS MED VANILJ. 4 KRANSAR.
HEJSAN !
Sätt gärna mandlarna i en tät ring, runt den fyllda kransen .
De ger en sådan härlig smak åt brödet, sedan de rostats
under gräddningen . Täta skarven noga så att inte alltför
mycket av det goda rinner ur .
HÄR ÄR RECEPTET:
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör/margarin
1 /2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
15 - 16 dl BERTE QVARN, vetemjöl
TILL FYLLNING :
75 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
PENSLING : 1 äggula + 2 tsk vatten
ca 60 sötmandlar
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en panna. Tillsätt mjölken och låt
allt bli fingervarmt (37 grader )
RÖR ut jästen i lite av degvätskan, blanda i resten av vätskan .
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägget och det mesta av
vetemjölet . Arbeta samman till en smidig deg som får jäsa
under bakduk till dubbel storlek , ca 40 minuter .
ARBETA samman fyllningens ingredienser till en smidig massa.
KNÅDA ihop degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar .
Kavla ut varje del till en ca 12 x 50 cm stor kaka.
Fördela en fjärdedel av fyllningen på kakan.
Rulla ihop kakan på längden. Täpp till väl i skarven och lägg
längden i en krans på plåten med skarven inåt .
Låt kransarna jäsa i ca 40 minuter .
PENSLA före gräddningen i 200 grader med äggulan utrörd
i vattnet . Dekorera med mandlarna. GRÄDDA kransarna
mitt i ugnen tills de fått fin färg , 20 - 25 minuter .
LYCKA TILL !
underbart god kaka !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar