fredag 26 oktober 2018

GROVT SOLROSBRÖD , 2 ST. i KORG.




                       HEJSAN !

Himla gott bröd måste jag säga .
*Vid sista jäsningen , lade jag degen i en mjölad korg med fint mönster
för att jäsa. TA det försiktigt när Du vänder upp brödet från korgen
så behålls mönstret från korgen . Lägg på bakpappersklädd plåt.(INTE KORG I UGNEN !)

NU BÖRJAR VI !
50 g jäst
5 dl mjölk                                              
2 msk olja                                
150 g solrosfrön
2 tsk salt
1 1/2 dl vetekli
400 g BERTE QVARN = vetemjöl
350 g rågmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :)
SMULA ner jästen i en degbunke .( Använder Du torrjäst läggs det i mjölet)
Värm mjölken till fingervarmt , häll 1 dl över jästen och rör ut den .
Häll i resten av mjölken.  Tillsätt olja, solrosfrön, salt, vetekli, vetemjöl
och det mesta av rågmjölet . Knåda degen grundligt .  Låt degen jäsa
övertäckt till dubbel storlek  i  rumstemperatur .
ARBETA  igenom degen lätt och forma den till 2 runda bröd .
*Lägg i korgar eller på plåt med bakplåtspapper.   Låt jäsa till  nästan  dubbel storlek .
PENSLA  kaffe eller vatten, strö över mjöl.
Snitta ett kors i båda bröden ,( om Du inte använder korg )
Baka bröden på nedersta falsen  i 200 grader ca 45 minuter .
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL !
       


Inga kommentarer: