söndag 24 februari 2019

RABARBERPAJ - PAJ MED MANDEL , 8 BITAR.




                              HEJSAN !

Här har jag fyllt pajen med en rabarberkompott
som täcks med en god mandelkräm .  mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl  BERTE QVARN ,
100 g smör/margarin, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 äggula
1 msk vatten
FYLLNING :
400 g rabarber
2 msk flädersaft
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1 dl strösocker
MANDELKRÄM :
100 g sötmandel
2 msk vetemjöl
2 ägg
1 dl strösocker
25 g rumsvarmt smör
50 g mandelspån.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl, smör, socker, äggula
och vatten till en deg .  Låt vila i kylen 1 timme.
KAVLA ut degen och klä en form med löstagbar
kant, ca 22 cm i diameter .
Nagga och ställ kallt 10 minuter.
SÄTT ugnen på 200 grader .
Förgrädda pajskalet 10 minuter.  Låt svalna.
FYLLNING :
SKÄR  rabarbern i skivor .  Lägg dem i en kastrull
tillsammans med flädersaft, vaniljsocker, kanel
och socker . Sjud på svag värme tills rabarbern mjuknat.
MANDELKRÄM :
MAL mandeln och blanda med mjölet.
Vispa ägg och socker poröst.  Rör ner mandelblandningen
och sist smöret .
FÖRDELA  fyllningen i pajskalet.
Bred mandelkrämen över och strö över mandelspån.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

LYCKA TILL !


Inga kommentarer: