fredag 26 april 2019

HASSELNÖTS- HJÄRTA...



                    HEJSAN !

Baka  de  godaste  Herrgårdskakorna !
På de  gamla godsen och gårdarna runt
om i landet finns en underbar receptskatt
med läckert bröd, kakor och härligt goda tårtor.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl hasselnötskärnor - hasselnötter
5 bittermandlar
1 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
100 g smör / margarin
1 1/2 dl kaffegrädde
2 stora ägg
2 dl strösocker
GARNERING :
florsockerglasyr
skållade strimlade sötmandlar
röda, gula och gröna cocktailbär
russin
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL nötter och oskållad bittermandel.
Blanda sedan med mjöl och bakpulver
till en lätt och luftig blandning.
SMÄLT smöret och blanda med kall
grädde.  Rör ägg och socker pösigt.
Tillsätt under hård vispning nöt - och
mjöl- blandningen växelvis med den ljumma
grädden .  Häll smeten i en EXTRA välsmord
form helst med botten täckt av tillklippt
välsmort bakplåtspapper för att Du ska vara
säker på att få ut en hel fin kaka.
GRÄDDA ca 55 min i 175 graders ugn.
Prova med sticka.
TA ut kakan och låt den svalna en kort stund
innan den stjälps upp med varsamhet.
Låt den svalna under sin form.
STRIMLA garneringens mandel rätt grovt.
Dela de gröna bären i mindre bitar och de
gula i halvor .  Ringla ut en tjock florsocker-
glasyr innanför kakans ytterkant och tryck fast
russin, mandel och cocktailbär i ett vackert
mönster i glasyren.
LÅT gärna kakan vila 1 dygn innan den skärs upp.

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: