onsdag 29 maj 2019

GRYNKAKOR , 36 ST.



                HEJSAN !

Min barndoms älsklingskakor bakades på
havregryn,  socker  och  smör.
De gjordes alltid i sista minuten eftersom
de är godast pinfärska.
Även om man vill äta nyttigt  kan  det
uppstå  behov av  något  syndigt sött och
fett och grynkakorna passar bra i sin
moderna form med havrekli och margarin
i stället för smör.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g margarin
1 1/2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl havrekli
3 dl havregryn

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT margarinet i en stor kastrull.
Häll ner sockret och rör om så att det smälter.
BLANDA ner kli och vetemjölet och låt det
svälla några minuter .
Rör till sist ner havregrynen .
PLATTA ut smeten i en (fyrkantig) eldfast
form med låga kanter - ca 25 x 25 cm .
Smeten ska vara ungefär 1 cm hög .
GRÄDDA i 200 grader ungefär 12 minuter
eller tills det är gyllenbrunt .
Ta ut formen och låt det svalna något .
SKÄR  ca  3x3  cm stora rutor .
Låt kakorna ligga kvar i formen när de
serveras så smular de mindre .
GOTT till fruktefterrätter och glass .

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: