söndag 28 juli 2019

KALL BÄRSOPPA, 4 PORT.




                      HEJSAN !
BARNDOMSMINNE,  farmor eller mormor, lockade oss barn
att  komma  för att äta denna goda bärsoppa ute !
Den här läskande soppan med hallon, jordgubbar
och nektariner (aprikoser)  passar  särskilt  bra att servera
efter en varm och solig sommardag.
Laga soppan i god tid och servera den väl kyld.

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1 liter jordgubbar
2  nektariner, (då aprikoser)
3 dl hallon
2-3 msk  råsocker (då farinsocker)
1 msk pressad citron
1 dl strösocker
4 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA jordgubbarna.
Dela, kärna ur  och skär nektarinerna små bitar. (då aprikoser)
Lägg hälften av bären och nektarinerna(aprikoserna)
i en skål.  STRÖ över råsockret.
Ringla över citronsaften, blanda om och låt
marinera i 30 minuter.
RÖR ut strösockret i vattnet tills det löst sig.
KÖR resten av bären med vattnet i en mat-
beredare till en slät pure.
Passera genom finmaskig sil.
SPÄD eventuellt med mera vatten om soppan
känns för tjock.  BLANDA soppan med de
marinerade bären och nektarinerna.
SERVERA den kylskåpskall .
Garnera gärna med blad  av citronmeliss .

LYCKA TILL !


Inga kommentarer: