torsdag 12 december 2019

VÖRTBRÖD, 3 LIMPOR.



                     HEJSAN !

Hembakat vörtbröd ...mmm ! ..så himla gott !
Får DU inte tag i vört, kan DU ersätta det med
svagdricka eller porter .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vört(svagdricka eller porter)
5 dl rågmjöl
4 pomeransskal, renskurna och
hackade eller malda
75 g smör/ margarin
5 dl mjölk eller vatten
75 g jäst
2 dl mörk sirap
1/2 msk salt
2 dl russin (om Du gillar det)
1 1/2 liter lantvetemjöl
PENSLING:
1/2 dl hett vatten + 2 tsk sirap
UGN : 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vörten och häll den kokande
över rågmjölet .
Rör om, täck över och låt det stå till nästa dag.

SMÄLT fettet, häll på mjölken /vattnet och
värm till 37 grader .
Rör ut jästen i degspadet .Häll detta över
rågmjölsdegen .
TILLSÄTT pomeransskal, sirap, salt och
det mesta av lantvetemjölet .
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa ca 30 minuter .
TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda
den blank och smidig .
Dela den i 3 delar som formas till limpor .
Lägg limporna i en smord långpanna eller
använd bakplåtspapper, på tvären och pensla
lite olja mellan bröden (så fastnar de inte i varandra).
Jäs ytterligare 20 - 30 minuter .
GRÄDDA brödet längst ner i ugnen i ca 50 - 60 min.
Täck med lite folie på slutet .
Låt brödet kallna på galler under bakduk .
BRÖDET går att frysa .

GOD - JUL !



Inga kommentarer: