tisdag 12 maj 2020

BRYT-BRÖD I LÅNGPANNA, 24 BITAR.



                    HEJSAN !

De här är jättegoda , lätta att bryta av, för var och en !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl linfrö
2 1/2 dl kokhett vatten
50 g jäst
100 g smör/margarin
4 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
2 1/2 tsk kummin
1 liter rågsikt
+ lite vetemjöl till utbakning
PENSLING ; lätt vispat ägg,
+ 1 nypa salt i ägget

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT linfröna svälla i det heta vattnet
tills det blir som en len gröt .
SMULA sönder jästen i en deg- skål .
SMÄLT fettet, slå på mjölken och låt
det bli ljummet .
Rör ut jästen i lite av degspadet, tillsätt
resten av spadet och arbeta in rågsikten
i omgångar .  Strö över lite vetemjöl och
ställ degen att jäsa ca 30 minuter.
SLÅ upp degen på lätt mjölat bakbord
och knåda snabbt ihop den med lite v-
mjöl.
KAVLA ut den på bakplåtspapper ca 3 cm
från kanten , lägg över den i något förvärmd
långpanna , 25x35 cm.
Nagga  degen .  Sporra ut 24 rutor .
Pensla  över lätt med ägg .
GRÄDDA i 225 graders ugn i ca 18 minuter.

Himla goda med Bregott - Blå och ost !
ALL LYCKA TILL !

Inga kommentarer: