tisdag 12 maj 2020

MORMOR ELLAS , GODA GRAHAMSFRANSKA.


                     HEJSAN !

Dessa småfranska gjorde morsan, lite då och då ,
syrran och jag, fick vara med att rulla små bullar.
Efter jäsningen skulle dom penslas med ägg och
det bråkade vi om - så det var ägg både här å där
och lite på bullarna !  -och sen på med sesamfrön.


HÄR ÄR RECEPTET :
1 /2 liter mjölk
100 g smält smör/margarin
8 dl grahamsmjöl
ca 4 - 5 dl vetemjöl
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl vetekli

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke .
Slå över en blandning av smält smör
och mjölk som ljummats .
Rör om tills jästen är löst - tillsätt då
allt övrigt .
Arbeta degen 2 -3 minuter .
Jäs den i 30 minuter .
TA UPP degen på mjölat bakbord och
knåda lätt.
FORMA till runda bullar, som läggs på
bakpappersklädd plåt .
Jäs ca 20 minuter .
Pensla bullarna och strö på sesamfrön
GRÄDDA bullarna i 250 graders ugnsvärme.
i  15 - 20 minuter .
Låt  bullarna kallna under bakduk .
De går bra att frysa dem .

LYCKA TILL !



Inga kommentarer: