söndag 5 juli 2020

KOKT KYCKLING MED CITRONSÅS, ca 4 port.




                   HEJSAN !

Kokt kyckling med citronsås är det
godaste av godast .Ni måste smaka,
jag lovar Er, att alla i familjen gillar detta
Och särskilt den  äldre generationen .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kyckling ca 1200 g
vatten
2 tsk salt/ liter vatten
1 lagerblad
1 morot + 1 gul lök
persiljekvistar
10 vitpepparkorn
CITRONSÅS :
2 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong, från kycklingen
1 tsk rivet citronskal +
pressad citronsaft
salt, peppar
1 dl grädde
1 äggula

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ kycklingen och lägg ner den
i en gryta .
Mät upp och häll på så mycket vatten
att det täcker .  Tillsätt salt .
LÅT det koka upp och skumma väl .
SKALA moroten och skär den i bitar.
Skala och klyfta löken .
Lägg ner morot, lök, lagerblad, peppar-
korn och persiljekvistar i grytan .
LÅT allt koka under lock på svag värme
ca 40 - 45 minuter .
Ta upp kycklingen och sila buljongen .
SMÄLT matfettet till såsen i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med buljongen .
Låt såsen koka 3-5 minuter .
RÖR ner rivet citronskal och smaka av
med citronsaft, salt och peppar .
Ta kastrullen från värmen .
RÖR ut äggulan med grädde och vispa
ner det i såsen .
Nu får inte såsen koka mera då kan den
skära sig .
BEFRIA kycklingen från skinn och ben.
Skär den i bitar.  Lägg upp kycklingen
och häll över såsen .
STRÖ eventuellt lite rivet citronskal och
klippt dill  över .
SERVERAS till små kokta potatis och
grönsallad med olika blad + lite GELE .

SMAKLIG MÅLTID !



Inga kommentarer: