HEJSAN !
Nu ska vi ju inte äta så mycket kött, men bara någon gång då och då !
KALOPS är en härlig maträtt som väcker ljuva minnen av barndomens
söndagsmiddagar .
DET är lätt att glömma bort i det stora utbudet av recept som finns idag,
men hemlagad mustig kalops; SERVERAD med kokt potatis och inlagda
rödbetor är himla gott .!
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g grytbitar, av nötkött t ex högrev
smör och olja till stekning
salt
peppar från kvarn
2 gula lökar, skivade
2-3 morötter, skivade
höns- eller grönsaksbuljong 1 eller 2 styck
1 lagerblad
1/2 tsk timjan
8 - 10 kryddpepparkorn
2 msk maizenamjöl
eller maizena redning
TILL SERVERING ;
Kokt potatis
inlagda rödbetor
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp en stekpanna med olja och smör .
LÄGG i köttbitarna lite efter hand och bryn dem
väl runt om så att de får mörk vacker färg .
STRÖ på salt och vrid några varv med peppar-
kvarnen . LÄGG över köttet i en stekgryta .
BRYN lök och morötter i samma panna .
LÄGG över i grytan .
HÄLL lite buljong i pannan och fräs ur pannan .
SLÅ det i grytan .
TILLSÄTT buljong så det täcker köttet .
LÄGG i kryddorna och rör om .
KOKA kalopsen på svag värme under lock tills
köttet är mört, ca 40 - 50 minuter .
SMAKA av med salt och peppar .
RED av med maizenamjöl utrört i lite vatten ,
så att det blir lite simmig konsistens på såsen .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar