onsdag 30 september 2020

KALOPS MED RÖDBETOR , 4 PORT.



 
                                      HEJSAN !

Nu  ska  vi  ju  inte  äta  så  mycket  kött,  men bara  någon  gång  då och då !

KALOPS  är  en  härlig  maträtt  som  väcker  ljuva   minnen  av  barndomens
söndagsmiddagar .
DET  är  lätt  att  glömma  bort  i  det  stora  utbudet  av recept  som  finns  idag,
men  hemlagad  mustig  kalops;    SERVERAD   med  kokt  potatis och inlagda
rödbetor  är  himla  gott .!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
800  g  grytbitar,  av  nötkött  t ex högrev
smör och olja till stekning
salt
peppar från kvarn
2 gula lökar, skivade
2-3 morötter, skivade 
höns- eller grönsaksbuljong  1 eller 2 styck 
1 lagerblad
1/2 tsk timjan
8 - 10 kryddpepparkorn
2 msk maizenamjöl
eller maizena  redning
TILL  SERVERING ;
Kokt potatis
inlagda  rödbetor

SÅ HÄR GÖR  DU :
HETTA  upp  en  stekpanna  med  olja  och  smör .
LÄGG i  köttbitarna  lite  efter  hand  och  bryn  dem 
väl  runt  om  så  att  de  får  mörk  vacker  färg .
STRÖ  på  salt  och  vrid  några  varv  med  peppar-
kvarnen .   LÄGG  över  köttet  i  en  stekgryta .
BRYN  lök  och  morötter  i  samma   panna .
LÄGG över  i  grytan .
HÄLL lite  buljong  i pannan  och  fräs  ur  pannan .
SLÅ  det  i  grytan .
TILLSÄTT  buljong  så  det  täcker  köttet .
LÄGG  i  kryddorna  och  rör  om .
KOKA  kalopsen  på  svag  värme  under  lock  tills
köttet  är  mört,  ca  40 - 50  minuter .
SMAKA  av  med   salt  och  peppar .
RED  av  med  maizenamjöl  utrört  i  lite   vatten ,
så   att   det  blir  lite    simmig  konsistens   på   såsen .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA TILL !



Inga kommentarer: