söndag 8 november 2020

ETT GOTT BRÖD, CA 16 SKIVOR.




                                  HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
4  dl  vatten
1  dl  naturell  kesella
1  tsk  salt
2  dl  grynblandning
1  dl  russin
och/  eller fikon
2  dl  grovt  rågmjöl
5  dl  lantvetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU  :
SMULA  jästen  i  bunken .
Värm  vatten  och  kesella  till  37  grader,   fingervarmt .
Lös  upp  jästen  i  lite  av  degspadet .
Tillsätt  resten  av  degspadet,  salt,  grynblandning,  russin  och  fikon .
rågmjöl  och  det  mesta  av  lantvetemjölet .
ARBETA  det  till   en  smidig  deg .
Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Låt  degen  jäsa  övertäckt  i  45  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den  smidig .
Forma  ett  avlångt  bröd .
Snitta  ytan  och  strö  över  gryn .
Låt  jäsa  övertäckt  i  ca  30  minuter.
GRÄDDA  i  180  grader  i  ca  25  minuter .
Låt  brödet  svalna  på  galler  under  bakduk .

LYCKA  TILL !


                              

Inga kommentarer: